Nikdo nechce říct, o jaký majetek žádají církve. Je to porušení zákona?

01.03.2013 9:13

Vláda, úřady ani církve nechtějí prozradit, o jaký majetek žádají církve ve vyrovnání majetkových poměrů se státem. Vláda opakuje, že má být vráceno, co bylo ukradeno, ale to, o jaké majetky konkrétně jde, bude veřejnosti odtajněno, až dojde ke konečnému převodu. A to může trvat celé měsíce i roky. Informuje o tom páteční Právo. Dochází tím k porušení zákona o svobodném přístupu k informacím?

Nikdo nechce říct, o jaký majetek žádají církve. Je to porušení zákona?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

„Informace o oprávněných osobách, které podaly či podají výzvy k vydání zemědělské nemovitosti, Státní pozemkový úřad zveřejní v okamžiku, kdy bude nemovitost pravomocně vydána a zapsána na listu vlastnictví,“ řekla Právu Monika Machtová, mluvčí pozemkového úřadu, který má vydávání na starosti. Stejně se k tomu staví i premiér Petr Nečas (ODS).

Církve nejsou proti, ale ...

Církve údajně nemají nic proti tomu, aby se vědělo, o jaké pozemky či stavby žádají, ale samy o tom nehodlají sepisovat a zveřejňovat záznamy. Podle generálního sekretáře České biskupské konference Tomáše Holuba by to pro církve představovalo další administrativní náklady, které nejsou ochotny nést. Ke zveřejňování informací mají podle Holuba přistoupit příslušné úřady.

„My nemáme centrální místo, které by mělo nad vším kontrolu, pro nás by to znamenalo další administrativu, a to je věc, která by nás neúměrně zatěžovala. My jsme proto o to požádali státní orgány,“ řekl Právu Holub.

Úřady zkoušejí obstrukci

Někdejší poslanec za ODA Oldřich Kužílek, který je spoluautorem zákona o svobodném přístupu k informacím, má za to, že úřady tímto tvrzením porušují zákon a dopouštějí se obstrukcí.

„Celkově lze postup pozemkového úřadu hodnotit jako protiprávní a jako obstrukci. Nejde o nějakou jemnou nuanci v právním názoru, ale o příkrý rozpor s právním předpisem, judikaturou a výkladovou literaturou. Vysmívá se právu žadatele na informace,“ řekl Kužílek, odborník na zpřístupňování informací.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …