Nikdy svůj nikáb nesundám! V Dánsku to po zákazu zahalování vře. Odpůrci v ulicích

03.08.2018 8:34

Dánsko zakázalo zahalování tváře na veřejnosti, povolen není nikáb ani burka. Místní komunista se bouří a pár dní poté, co začal zákon platit, se sešly stovky jeho odpůrců. Sešly se poblíž kodaňského obytného komplexu Mjolnerparken, který obývají převážně imigranti, a zamířily k hlavní policejní stanici v centru dánské metropole. S sebou si nesly například transparenty s nápisem „Ruce pryč od mého nikábu“, píše MF Dnes.

Nikdy svůj nikáb nesundám! V Dánsku to po zákazu zahalování vře. Odpůrci v ulicích
Foto: Vít Hassan
Popisek: Přistěhovalecká čtvrť Neukölln v Berlíně

V severské zemi žije zhruba 300 tisíc muslimů. Na veřejnosti dosud chodilo zahalených odhadem jen sto až dvě stě muslimek. Kdo by zákon o zahalování tváře na věřejnosti porušil, riskuje pokutu v přepočtu zhruba 3500 korun, při opakovaném provinění pak až desetinásobek. Pokuty hrozí každému, kdo si zahalí obličej, byť by šlo třeba o divadelní masku. Vláda vysvětluje, že zákaz, schválený poslanci letos v květnu, není primárně cílen na muslimské oděvy.

Mezi demonstrujícími byli převážně blízkovýchodní a severoafričtí přistěhovalci, připojilo se několik desítek rodilých Dánů, kteří pochod totiž vnímali jako příležitost vyjádřit odpor k středopravé vládě, která zákon prosadila, uvedla MF Dnes. „Nikdy nesundám svůj nikáb, musíme vládě naznačit, že se neskloníme před zákonem, který cílí na určitou náboženskou menšinu,“ uvedla například jednadvacetiletá muslimka, která prý vnímá nové nařízení jako nepřípustný zásah do soukromí žen.

Dánská vláda argumentuje bezpečnostní hrozbou. Pod burkou se podle ní dá snadno pronést třeba zbraň, či výbušnina. „Zahalování není slučitelné s hodnotami dánské společnosti,“ hájí opatření dánský ministr spravedlnosti Sören Pape Poulsen.

Kritici nového zákona především tvrdí, že zásadně narušuje právo žen na svobodu projevu a vyznání. Zastánci zákazu se zase podivují nad tím, že levicoví aktivisté mlčí k případům vynucených sňatků, „vraždám ze cti“ a dalšímu násilí na ženách v dánské muslimské komunitě. Když jde ale o muslimské šátky, neváhají se hlasitě ozvat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…