Nikulin se v USA pokusil o útěk, soud proto odložil výrok o vazbě

04.04.2018 22:41

Údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin, kterého do USA minulý týden vydala Česká republika, se podle jeho strážců pokusil o útěk. Kalifornský federální soud, který měl dnes rozhodnout o jeho případné vazbě, nakonec projednání kauzy odložil, informovala agentura Bloomberg.

Nikulin se v USA pokusil o útěk, soud proto odložil výrok o vazbě
Foto: Reprofoto youtube.com
Popisek: Jevgenij Nikulin.

Nikulin byl podle svědků dopraven do soudní síně v poutech. Ozbrojení dozorci to zdůvodnili jeho agresivním chováním. Nikulin měl podle agentury Bloomberg 30. března podstoupit lékařskou prohlídku. Prý se ale vzpouzel a došlo k potyčce, po níž se pokusil o útěk. Státní žalobci o tom dnes informovali soud.

Nikulinova právní zástupkyně chtěla, aby jejímu klientovi byla pouta odebrána, a svou žádost odůvodňovala tvrzením, že „nevinný obžalovaný má právo na zacházení s úctou a důstojností“. Obhajoba také zpochybnila Nikulinovu zdravotní a duševní způsobilost pro další řízení.

Soudkyně nakonec jednání odložila; nový termín zatím nebyl stanoven. Podle agentury Bloomberg by měl soud zasednout do konce dubna.

Podle očitých svědků Nikulin předstoupil před soud v nedobrém stavu, byl pohublý a bledý. Jednání sledoval pozorně a choval se klidně bez známek agresivity. Na dotaz soudkyně po výši jeho majetku Nikulin odpověděl, že v USA žádný nemá. Jednání trvalo jen krátce a Rus mluvil prostřednictvím tlumočnice.

Třicetiletý Nikulin si dnes měl vyslechnout rozhodnutí o případné vazbě a o možné kauci. Podle zveřejněného obvinění se dopustil průniku do počítačového systému, poškození chráněného počítače, krádeže identity a obchodování s prostředky pro neoprávněný přístup do počítačových systémů. Nikulin se před soudem v San Francisku poprvé objevil minulý týden v pátek, krátce po deportaci z Česka, kdy prohlásil, že se cítí nevinen.

Pokud bude odsouzen, hrozí Nikulinovi v USA víc než 30 let vězení a pokuta přesahující jeden milion dolarů (20,6 milionu Kč).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…