No tak uzavřeme hranice. Radoval jsem se, když je zrušili, ale prostě to nejde, soudí zkušený český publicista

22.06.2015 13:44

Připravte si pasy, Schengen končí, píše na serveru Reflex.cz komentátor Jiří X. Doležal.

No tak uzavřeme hranice. Radoval jsem se, když je zrušili, ale prostě to nejde, soudí zkušený český publicista
Foto: worldwide.com
Popisek: Hraniční přechod, ilustrační foto

„Když vstupovala Česká republika do Evropské unie, pouštěl jsem si písničku Europe Endless od Kraftwerk. Byl to pro mne, dítě komunismu vyrostlé za ostnatým drátem, obrovský svátek. Mít možnost sednout ve Vídni do vlaku a projet celou Evropu, aniž by člověka otravovali kromě průvodčího nějací úředníci, mi přišlo jako zázrak,“ píše Doležal s tím, že po jedenácti letech tohoto zázraku si musíme přiznat, že o Evropě bez hranic budeme muset už jen vypravovat dětem v pohádkách.

„Přestože společná Evropa byla nejpokročilejší civilizační projekt posledních dekád, nyní se s ní už musíme pomalu loučit. Nepřipravili jsme se o tuto vymoženost sami - jde o jeden z dopadů imigrační vlny z islámského světa, která se na nás žene,“ konstatuje Doležal. Ke svému názoru dospěl poté, když saské a bavorské úřady uzavřely před summitem G8 hranice s Českem a Rakouskem a vrátily se k hraničním kontrolám.

„Kromě dvou set dealerů, kteří vezli drogy, němečtí policisté zadrželi čtrnáct tisíc ilegálních uprchlíků. To je tisícovka denně jen přes české a rakouské území. Sasko a Bavorsko, kterých se to samozřejmě týká nejvíc, okamžitě navrhly plošné obnovení pohraničních kontrol. Přestože jde o faktický konec Schengenu, největší evropské civilizační vymoženosti, nemůže se jim nikdo divit,“ uzavřel.

Celý text najdete ZDE.

Nad otázkou, zda je schengenský systém udržitelný, se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zamyslel i expremiér Petr Nečas. Ten uvedl, že by neviděl nic špatného v obnovení hraničních kontrol.

„Považuji za naprosto legitimní, abychom začali debatovat o tom, zda za současné bezpečnostní situace nebyl zavedení Schengenu politicky předčasný a unáhlený krok neodpovídající existující bezpečnostní situaci a jestli by pro nás bylo něco tak strašného, ponižujícího a omezeného, kdybychom měli překračovat hranice na předem stanovených přechodech a být při tom podrobeni legitimování. Koneckonců stejně nejčastěji překračujeme hranice tím, že létáme, a na letištích ty kontroly jsou zachovány pořád. Nic negativního a špatného bych v obnovení hraničních kontrol neviděl. A musím dodat, že se mi to neříká lehko, protože jsem v minulosti zavedení Schengenu podporoval. V tuto chvíli je ale otázka udržitelnosti schengenského systému naprosto legitimní. Něco takového bychom neměli demagogicky smetávat ze stolu, to je výraz seriózních obav,“ řekl Nečas.

Celý rozhovor s Petrem Nečasem čtěte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…