Nora Fridrichová v ČT odvysílala reportáž a kardinál Duka podává trestní oznámení

05.03.2019 21:32

Kardinál Dominik Duka odmítá, že by bagatelizoval sexuální zločiny, kterých se v minulosti měli údajně dopustit čeští duchovní na dětech a mladistvých. O těchto zločinech informovala Česká televize. Duka podal trestní oznámení.

Nora Fridrichová v ČT odvysílala reportáž a kardinál Duka podává trestní oznámení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Památka Umučení Páně, kterou sloužil kardinál Dominik Duka v chrámu sv. Víta na Pražském hradě

Nora Fridrichová v pořadu 168 hodin věnovala jednu z reportáží sexuálním zvěrstvům, kterých se měli dopouštět čeští kněží na mladistvých a dětech. Před kamerami promluvil muž, jenž byl mezi 16. a 19. rokem zneužíván knězem. V pořadu také zaznělo, že problém sexuálního zneužívání dětí ze strany kněží bere vážně i papež František, který kvůli tomu svolal ve Vatikánu jednání.

Do protikladu k postojům papeže Františka postavila veřejnoprávní televize výrok českého kardinála Dominika Duky, který ve vyjádření pro italskou televizi poznamenal, že zde hraje roli také hysterie. „To je ve skutečnosti také trochu hysterie. Nejsou to jen duchovní. Není to jedno procento, ale pět promile,“ zaznělo z úst nejvyššího představitele české katolické církve.

Tím to však neskončilo. Duka se po odvysílání reportáže rozhodl podat trestní oznámení. Trestní oznámení na neznámého pachatele.

„Pachatelé mohou být potrestáni podle práva České republiky. I z pohledu církevního práva a učení římskokatolické církve jde o jednání, které nelze tolerovat, natož skrývat či o něm mlčet,“ uvedl kardinál pro ČT.

„V katolické církvi v České republice naše zpráva pro římský summit předložila deset případů za třicet let, evidujeme tedy jednoho pachatele za tři roky. Většina z nich byla odsouzena podmíněně, neboť soudy neměly dost podkladů pro nepodmíněné odsouzení,“ doplnil ještě k tématu kardinál.

Veřejnost varoval, že viníky je jistě třeba potrestat, ale pokud je ze sexuálního obtěžování obviněn někdo, kdo je ve skutečnosti nevinný, zničí mu to život. Připomněl případ kněze Adama Stanislava Kuszaje, jehož nevina se prokázala až po dlouhých osmi letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…