Nora Fridrichová v ráži: Pane Babiši, na tyto lidi jste zapomněl

20.04.2020 15:38

Šíření koronaviru v Česku slábne. Co ale sílí, jsou obavy o budoucnost, říká moderátorka pořadu 168 hodin Nora Fridrichová. Vláda sice tvrdí, že se snaží pomáhat všem, ve skutečnosti ale například malá eseróčka nebo ti, kdo pracují na dohodu, zjišťují, že cesta k podpoře je složitá. Pokud vůbec nějaká existuje. Týká se to podnikatelů, kteří drží ekonomiku v malých městech nebo rodin samoživitelů, kteří doteď svůj rozpočet zvládali díky brigádám. O ty ale kvůli karanténě přišli. A právě tímto tématem se jedna z reportáží pořadu zabývala.

Nora Fridrichová v ráži: Pane Babiši, na tyto lidi jste zapomněl
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Nora Fridrichová moderuje během koronavirové pandemie

Jaroslava Truksová má s manželem kavárnu ve Žďáru nad Sázavou. Nejsou OSVČ, mají eseróčko, a to je potíž. Státní jednorázová pomoc 25 000,- se na ně nevztahuje. Zvýhodněnou půjčku z programu COVID nezískali. Protože jsou oba zaměstnanci své malé firmy, měli by nárok jen na osmdesátiprocentní náhradu mzdy. Nejprve by si ji ale museli vyplatit a nemají z čeho.

"Teď jsme jakoby ve fázi, že jako nemáme nárok na nic," uvedla Truksová s tím, že stát jim fakt nepomůže. "Na stát jsme momentálně naštvaný úplně hrozně. A nebaví mě prostě furt poslouchat to, že pomůžou, že nikoho nenechají padnout, že se budou snažit, ale všechno to jsou prostě jenom lži, to vůbec není pravda," dodala.

Obdobně je naštvaná i Yvetta Veselská, která má krámek s oděvy v Havlíčkově Brodě. Má taky s.r.o., ve kterém je sama jednatelkou. Jako jednatelka nemá nárok ani na náhradu mzdy, ani na Pětadvacítku. "Jsem hodně naštvaná na stát, že nám není schopný dát nějakou podporu jako ostatním. Na ty se s.r.o. se opravdu zapomnělo," řekla. To potvrzuje i Vladimír Buriánek ze Splzova, kde má restauraci a penzion. I on má s.r.o. Ministryně financí slibuje, že to vláda napraví. Zatím prý situaci mapuje.

A na koho vláda ještě úplně zapomněla? Na ty, kdo pracují jen na dohodu o provedení práce či o pracovní činnosti. Tedy DPP a DPČ. Kateřina Korešová z Děčína je samoživitelkou na rodičovské. Pracuje jako brigádnice na dohodu. Ještě v únoru s penězi vycházela. O část výdělku ale kvůli karanténě přišla. Alimenty jí nechodí. Teď musí vyjít jen s deseti tisíci, a to nestačí, zaznívá v reportáži. .

"Měla jsem chodit do práce, kde mám dohodu o provedení práce, a ta mi právě pomohla aspoň s tím, abych měla na léky, na ostatní věci, který mi chybí teď. Přijde mi hodně nefér, že třeba ty živnostníci, jak jim teďka přiznali těch 25 000, najednou 15 000, kde jsou ty maminky samoživitelky, jako jsem já?" ptá se Korešová. 

Druhý příběh pak popisuje situaci samoživitelky Kristýny Říčkové z Litvínova, která byla soběstačná díky hned několika dohodám o provedení práce. Za měsíc vydělala 5 000 Kč, jenže i ona o práci přišla. "Přišla jsem o všechny příjmy, zůstane jenom rodičovský příspěvek a příspěvek na bydlení, takže vlastně když všechno poplatím, tak nepoplatím, půjdu do minusu," uvedla. 

"Je to takové ticho před bouří, protože výpadek vlastně přichází teď. Je to měsíc a několik dní poté, co se ta krizová opatření zevedla. Život, co vlastně žijeme v karanténě, ještě minule jim ta výplata přišla, ještě minule jí dostali, teď ji poprvé nedostali," říká ředitel Institutu pro sociální inkluzi Martin Šimáček.

Samoživitelkám a jejich podpoře se moderátorka Fridrichová věnuje i v soukromí. Na svém Twiitteru vyzvala k nákupům pro samoživitelky. A dočkala se výrazné podpory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…