Nová ambasáda v USA se stavět nebude, původní čeká rekonstrukce

31.10.2014 14:51

Vláda na jaře 2012 vyčlenila na stavbu nové ambasády v americké metropoli 579 milionů korun. Současná budova, která byla postavena v roce 1969, má podle diplomatů nevyhovující rozvody i další nedostatky. Projekt ale loni zastavil tehdejší ministr zahraničí úřednické vlády Jan Kohout, aby o něm rozhodl až kabinet, který vzejde z voleb.

Nová ambasáda v USA se stavět nebude, původní čeká rekonstrukce
Foto: archiv
Popisek: Aktivisté hnutí Okupujte Wall Street v New Yorku

Argumentem ministra tehdy byla i skutečnost, že výstavba nového objektu by podle nových kalkulací byla dvakrát dražší než vládou přislíbená suma.

Novostavba velvyslanectví ve tvaru písmene ypsilon měla podle původních plánů stát v roce 2016. Ministerstvo místo toho chce nyní vyčleněné peníze použít na rekonstrukci dvou současných budov diplomatických zastoupení v USA - ambasády ve Washingtonu a stálé mise při OSN v New Yorku.

Podle Frouse úřad předpokládá, že tyto investice vyjdou dohromady na zhruba 550 až 560 milionů korun. Konkrétní náklady má ukázat aktualizovaná studie, kterou ministerstvo zadalo.

Poslední velkou investicí Česka v USA byla kompletní rekonstrukce České národní budovy v New Yorku, v níž sídlí České centrum, generální konzulát nebo krajanské sdružení. Původně plánované náklady přes 200 milionů korun ale nakonec přesáhly 800 milionů Kč.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…