Nová čísla: Babiš brutálně ničí všechny, ODS má šanci. Je zde však veliké překvapení

22.04.2014 10:27

Pokud by se nyní konaly volby do Evropského parlamentu, zvítězilo by v nich hnutí ANO s 22,2 procenty před druhou sociální demokracií, která by získala 14,1 procenta. Lidovci by pětiprocentní hranici nepřekročili, naopak ODS, která se v předchozích průzkumech pohybovala na hranici volitelnosti, by získala 7,6 procenta. K volbám by přišlo 32,4 procenta voličů. Vyplývá to z průzkumu společností Herzmann a Data Collect.

Nová čísla: Babiš brutálně ničí všechny, ODS má šanci. Je zde však veliké překvapení
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Andrej Babiš a Pavel Telička

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

Kromě vítězného hnutí ANO s lídrem Pavlem Teličkou a druhé ČSSD, kterou do voleb vede sociolog Jan Keller, by se do Evropského parlamentu probojovala ještě na třetím místě KSČM, kterou vede Kateřina Konečná, s 11,1 procenty, TOP 09 a STAN se svým lídrem Luďkem Niedermayerem by obdrželi 9,6 procenta, Úsvit s Klárou Samkovou by získal 8,9 procenta.

Celý průzkum ZDE.

KDU by se do EP nedostala, ODS ano 

ODS s lídrem Janem Zahradilem, která podle některých minulých průzkumů balancovala na hraně 5 procent ve volebním modelu, je v tomto průzkumu bezpečně nad pětiprocentní hranicí. Získala by 7,6 procenta hlasů.

KDU-ČSL vedená do eurovoleb lídrem Pavlem Svobodou, by podle tohoto průzkumu se ziskem 3,8 procenta hlasů překvapivě nepřekročila potřebnou pětiprocentní hranici. Těsně pod pětiprocentní hranicí skončila Strana svobodných občanů, kterou by volilo 4,8 procenta. Potenciál Radka Johna (VV) šplhá k šesti procentům.

Ačkoliv dlouhodobé trendy volební účasti nasvědčují tomu, že účast v letošních volbách do Evropského parlamentu by měla být nižší než v roce 2009 (tehdy 28,22 %), podle tohoto průzkumu bude volební účast 32,4 procenta. „Hlavním faktorem ovlivňujícím tento odhad je poměrně velká připravenost příznivců ANO a Úsvitu zúčastnit se voleb do EP. Je však nutno upozornit, že stabilita tohoto postoje není zřejmá a výpočet v daném případě nelze opřít o poznatky z roku 2009, kdy tato hnutí do EP nekandidovala,“ připomíná průzkum společností Herzmann a Data Colect.

Volební potenciál

Průzkum také ukazuje volební potenciál jednotlivých stran a hnutí. Volební potenciál hnutí ANO s lídrem Pavlem Teličkou ve skupině pravděpodobných voličů představuje nejméně 33,5 procenta, maximálně pak 42,1 procenta. Druhého největšího potenciálu dosáhla ČSSD s 25,9 procenty pravděpodobných voličů. Za nimi následuje trojice stran a hnutí, které by mohlo volit 17-18 procent: TOP 09 a STAN, KSČM a Úsvit. Pátou příčku obsadila ODS s maximem 12,6 procenta, překvapivě následovaná Piráty s až 10,2 procenty.

„Pět politických stran a hnutí disponuje voličským potenciálem s maximem mezi 5 a 9 procenty: KDU-ČSL, zelení, svobodní, Věci veřejné a Moravané. Další pětice stran má v současné době potenciál maximálně na hranici kolem 3 procent: Strana práce a Nespokojení občané, LEV 21, Hnutí sociálně slabých, Občané 2011 a Strana zdravého rozumu. Další subjekty mají volební potenciál ještě nižší a tudíž šanci na překonání pětiprocentní hranice dosti malou,“ uvádí dále průzkum.

Volit do Evropského parlamentu se bude 23. a 24. května 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kup

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…