Nová vakcína proti kovidu, prý ještě účinnější, než konkurence

16.11.2020 17:06

Vývoj vakcíny proti koronaviru vypadá nadějně. Úspěch oznámila americká farmaceutická společnost Moderna. Její výrobek by měl být dokonce ještě účinnější než produkt konkurenční společnosti Pfizer. Kdy se můžeme těšit? A je vakcína vůbec bezpečná? Zprávu přinesla BBC.

Nová vakcína proti kovidu, prý ještě účinnější, než konkurence
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

Anketa

Bude Petr Fiala po volbách premiérem?

14%
86%
hlasovalo: 62994 lidí

Data americké společnosti Moderna, která vyvíjí vakcínu proti covidu, ukazují, že je účinná v téměř 95 %  případů. Její výsledky jsou velmi podobné výsledkům společnosti Pfizer a zvyšují tak důvěru v to, že vakcíny mohou pomoci ukončit epidemii.Obě společnosti použily při navrhování svých vakcín vysoce inovativní a experimentální přístup. Moderna říká, že jde o „skvělý den“, a plánuje v příštích několika týdnech požádat o schválení používání vakcíny. Zatím se však jedná stále o raná data a klíčové otázky budou teprve zodpovězeny.

Studie se zúčastnilo 30 000 lidí v USA, přičemž polovině byly podány dvě dávky vakcíny s odstupem čtyř týdnů. Zbytek měl falešné injekce.

„Celková účinnost byla pozoruhodná ... je to skvělý den,“ řekl pro BBC News Tal Zaks, hlavní lékař společnosti Moderna. „Stále nevíme, jak dlouho imunita vydrží, protože dobrovolníci budou muset být sledováni mnohem déle, než bude možné odpovědět. Existují náznaky, že nabízí určitou ochranu ve starších věkových skupinách, které jsou nejvíce ohroženy úmrtím na covid, ale nejsou k dispozici úplné údaje,“ dodal.

Zaks také BBC řekl, že jejich data naznačují, že vakcína  zatím nevypadá, že by s věkem ztrácela svou účinnost. Není také prý známo, zda vakcína u lidí pouze zastaví průběh vážného onemocnění nebo zda zastaví také šíření viru jako takvého. Všechny tyto otázky pak údajně ovlivní způsob použití vakcíny.

Nebyly hlášeny žádné významné obavy o bezpečnost. U některých pacientů byla po injekci hlášena krátkodobá únava, bolest hlavy a bolest. „Tyto účinky očekáváme od vakcíny, která funguje a vyvolává dobrou imunitní odpověď,“ řekl profesor Peter Openshaw z Imperial College London.

A kdy se vakcíny můžeme dočkat? To prý záleží na tom, kde na světě jste a kolik vám je let. Moderna říká, že v příštích týdnech bude jednat s regulačními orgány v USA. Očekává, že v zemi bude k dispozici 20 milionů dávek. Společnost také doufá, že v příštím roce bude k dispozici po celém světě až jedna miliarda dávek, a plánuje získat souhlas i v dalších zemích.

Úspěchu společnosti Moderna si u nás všiml třeba i bývalý ředitel komerční banky a investor Radovan Vávra nebo německý ekonom Holger Zschaepitz. Oba si povšimli i toho, jaký vliv mělo oznámení o vakcíně na akcie Moderny. Ty okamžitě vyletěly vzhůru.

Zprávu okomentoval i redaktor České televize Michal Kubal, který reagoval slovy: „Když Pfizer 90 %, tak Moderna 94,5 %...“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…