Nové VIDEO z dění před muzeem. Ševčík a těžkooděnci. Odhalena manipulace Šafrova webu

13.03.2023 18:46 | Ze sítí

Děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík dostal od rektora VŠE Petra Dvořáka výzvu k rezignaci kvůli údajné účasti na sobotní demonstraci na Václavském náměstí. Tam se Ševčík se skupinou demonstrantů dostal do potyčky s policií. Ševčík od začátku tvrdí, že se demonstrace neúčastnil, jen procházel kolem a reagoval na neadekvátní útoky policie na demonstranty, což potvrzuje nově sdílené video jednoho z účastníků akce.

Nové VIDEO z dění před muzeem. Ševčík a těžkooděnci. Odhalena manipulace Šafrova webu
Foto: Facebook Trikolora
Popisek: Děkan Ševčík na Václavském náměstí

Po sobotní demonstraci se skupina demonstrujících chtěla dostat k budově Národního muzea, kde je ale zastavil val těžkooděnců. V nastalém zmatku se shodou okolností ocitl i Miroslav Ševčík, načež média uveřejnila informaci, že Ševčík v čele demonstrantů zaútočil na Národní muzeum.

Ševčík to od počátku odmítá s tím, že se demonstrace neúčastnil a jen se chtěl zastat jednoho z demonstrantů, který byl napaden policistou. „Prohlašuji, že jsem nechtěl jakkoli vstoupit do budovy Národního muzea ani strhávat jakékoli vlajky vyvěšené na ní. Důrazně se ohrazuji proti interpretaci mé přítomnosti na schodech Národního muzea v inkriminované době takovými úmysly,“ uvedl Ševčík.

Toho přesto rektor VŠE a akademický senát vyzvali k odstoupení. Nové video jednoho z demonstrantů podle RaptorTV dokazuje, že Ševčík byl neoprávněně nařčen, že se pokusil vniknout do budovy Národního muzea, a přitom se jen snažil pomoci jednomu ze zraněných demonstrantů.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí
Video začíná v okamžiku, kdy dav demonstrantů stojí na schodech Národního muzea před kordonem těžkooděnců. „Voláme velitele zásahu,“ prohlásil Ševčík stojící před hradbou policistů, kteří bránili demonstrantům ve vstupu do budovy Národního muzea.

Mezitím Ševčík oba zakuklené policisty zblízka natáčí a fotografuje, zatímco se náměstím nese pokřik „českou vlajku“. Poté Ševčík s dalšími lidmi na policisty naléhají, aby zavolali velitele zásahu.

„Za minulýho režimu nás tady řezali, nechovejte se takhle, uvědomte si to. Chceme velitele zásahu,“ trval na svém Ševčík, načež zazněla výzva policie v tlampačích, že shromáždění je ukončeno a demonstranti mají opustit vyhrazený prostor.

Ševčík a další lidé ale neustále hovořili k přítomným policistům a dožadovali se velitele zásahu. „Já nejsem součástí žádné nepovolené demonstrace,“ reagoval Ševčík na výzvy policie. Policie nadále demonstranty varovala, že při neuposlechnutí výzvy může zakročit za použití donucovacích prostředků.

„Já chci mluvit s šéfem antikonfliktního týmu a velitelem zásahu. Oni tady napadli, zbili člověka. Nikdy jsem si nemyslel, že se dožiju toho, že naši lidi budou mlátit naše lidi,“ prohlásil Ševčík.

Později začala policie demonstranty vytlačovat ze schodů před Národním muzeem, včetně přítomných novinářů. S některými demonstranty se dostala policie do potyčky. Když už byli demonstranti téměř všichni vytlačeni, objevil se na schodech ještě Ševčík, kterého jeden z policistů silou dostal mimo vytyčený prostor.

A právě z tohoto okamžiku, kdy Ševčík zavrávoral na schodech poté, co byl odtlačen policií, vznikla fotografie deníku Forum24. Ševčík poté místo neopustil a zatímco demonstranti skandovali hesla: „gestapo, gestapo,“ Ševčík celou situaci nadále natáčel na mobil.

„Tohle je horší než Palachův týden v roce 89. Jsem překvapen z toho, jak se můžou chovat k českým občanům. A ještě vyhlašovat, že to je nezákonná akce, když ti lidé přišli normálně na veřejné prostranství, rozcházeli se z nějaké demonstrace a takhle proti nim zasahovali,“ zhodnotil poté situaci Ševčík.

„Byl jsem svědkem brutálního zásahu proti jednomu člověku, kterému rozbili pusu a pak tam zaklekli na několik lidí, hlavu rozbili a jsem šokován, že se něco takového může dít v České republice před Národním muzeem,“ uzavřel Ševčík a vydal se pryč z náměstí.

Policie je za svůj sobotní zákrok před Národním muzeem kritizována, podle policejní mluvčí Violety Siřišťové ale policisté zasáhli pomocí běžných donucovacích prostředků poté, co demonstranti neuposlechli výzvy na opuštění prostoru.

Po oficiálním skončení sobotní akce se totiž část účastníků pokusila sundat z fasády Národního muzea ukrajinskou vlajku. Podle policie muž s megafonem podněcoval odcházející účastníky z Václavského náměstí, aby šli sundat ukrajinskou vlajku z budovy Národního muzea. „Této jeho výzvy se ujalo několik stovek osob, které se domáhaly vstupu do budovy. V tom jim bylo zabráněno policisty. Agrese těchto osob však značně stoupala, proto velitel opatření rozhodl o nasazení posil," uvedla mluvčí podle informací ČTK.

„Po celou dobu byl přístup policistů pasivní a defenzivní, přičemž o jakémkoliv rozdmýchávání situace nemůže být řeč. Policisté se naopak v řadě případů museli potýkat s nevybíravým jednáním, ať už se slovními či v několika případech i fyzickými ataky a k použití donucovacích prostředků přistoupili až v době, kdy někteří účastníci stupňovali svoji agresivitu a nereagovali na opakované výzvy," uvedla Siřišťová.

Zákrok policie byl profesionální a adekvátní i podle ministra vnitra Víta Rakušana. „V první fázi byl defenzivní, na násilí pak musela adekvátně reagovat,“ řekl Rakušan už v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Okamžitá rezignace rektora VŠE, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePF , 13.03.2023 18:55:39
je to jediné co by mělo nastat.

|  25 |  0

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…