Nové informace o útoku v Petrohradě: Situace mohla být ještě mnohem horší...

03.04.2017 20:36

Ruská agentura TASS přináší další informace o bombovém útoku v petrohradském metru. Mimo jiné vyšlo najevo, že řidič soupravy metra, v níž došlo k výbuchu, zachoval chladnou hlavu a udělal něco, co pomohlo snížit možný počet obětí.

Nové informace o útoku v Petrohradě: Situace mohla být ještě mnohem horší...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

„Vyšetřování bylo zahájeno na základě článku 205 trestního zákoníku – zákona o terorismu, ale vyšetřovatelé věnují pozornost několika linkám případu,“ řekla agentuře TASS mluvčí Vyšetřovacího výboru Ruské federace Světlana Petrenková. Specialisté teď ohledávají místo činu a bohužel přinášejí také nové informace o počtu obětí. Ten narůstá.

Podle dosavadních informací vyšetřovatelů došlo k výbuchu mezi dvěma stanicemi metra a strojvedoucí se zachoval přesně tak, jak měl, nezastavil hned v tunelu, ale dovezl soupravu do nejbližší stanice, takže bylo možné ihned začít s evakuací cestujících a s ohledáním samotného vozu. „To pomohlo zabránit ještě většímu nárůstu počtu obětí,“ prozradila mluvčí Petrenková. Zraněno bylo asi pět desítek občanů.

Celou zprávu naleznete zde.

Nálož vybuchla ve 14:40 tamního času.

Petrohradská samospráva vyhlásila tři dny smutku, které začnou v úterý. Ve městě byla současně s tím zpřísněna bezpečnostní opatření. K útoku se vyjádřil také moskevský starosta Sergej Sobjanin, který popřál upřímnou soustrast rodinám obětí.

Upřímnou soustrast rodinám obětí vyjádřila také celá řada zahraničních státníků. Lítost nad útokem a soustrast rodinám obětí vyjádřil např. belgický ministr zahraničí Didier Reynders. Ve stejném duchu se vyjádřila i šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová, která na Twitteru napsala: „Naše myšlenky jsou se všemi občany Ruska.“ V myšlenkách s rodinami obětí jsou prý i mluvčí německé vlády Steffen Seibert, britský ministr zahraničí Boris Johnson nebo generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Stranou nezůstal ani estonský premiér Juri Ratas. Také on vyjádřil lítost Rusům. Upřímnou soustrast rodinám vyjádřilo také americké velvyslanectví v Moskvě.

Další informace naleznete zde.

Obsáhle se vyjádřil také běloruský prezident Alexandr Lukašenko. „Nikdo nás nenechá žít úplně v klidu, takže musíme být připraveni na všechno. V dnešní době čelíme mnoha výzvám, nežijeme izolovaně. Rozumíme vaší situaci a jsme s vámi, není to ostatně poprvé. Budeme spolu opět spolupracovat,“ řekl Putinovi Lukašenko.

Na sociálních sítích koluje obrázek muže, jenž údajně bombu do metra dopravil. Dnes je zřejmé jen to, že jedna nálož v metru u stanice Technologického institutu vybuchla, ale v metru byla nalezena ještě jedna nálož, která byla naštěstí zneškodněna ještě před výbuchem. Nelze také vyloučit, že útočníků bylo víc.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …