Noví poradci pro armádu TOP 09 a VV: Dobrovský a Síla

12.06.2010 10:25

Nové strany, TOP 09 a Věci veřejné (VV), si do svých týmů přizvaly i dva nové poradce pro armádu. Luboše Dobrovského a Jiřího Sílu.

Noví poradci pro armádu TOP 09 a VV: Dobrovský a Síla

Podle informací deníku Právo se oba noví poradci znají již od začátku 90. let, kdy se setkávali na ministerstvu obrany. Jeden jako ministr, druhý jako důstojník. Nyní spolu začali vyjednávat o programovém prohlášení vlády.

Exministr obrany Luboš Dobrovský na vyjednávání vystupuje jako expert strany TOP 09. Ke spolupráci ho přemluvil sám šéf strany Karel Schwarzenberg. Oba se znají ještě z Hradu, když svého času dělali kancléře Václavu Havlovi.

A proč Schwarzenberg oslovil právě Dobrovského? "Oslovil jsem ho, protože velice dobře rozumí zahraničním věcem, byl ministrem obrany, náměstkem i velvyslancem. Považuji ho za jednoho z lidí, kteří se skutečně vyznají," řekl Právu šéf TOP 09.

Bývalého důstojníka Jiřího Sílu přivedla do týmu VV mladá vyjednavačka Kristýna Kočí. Mimochodem Sílova vnučka. "Jako programová ředitelka jsem do každého týmu potřebovala odborníky, akademiky i lidi z praxe. Proto jsem dědu oslovila jako bezpečnostního konzultanta," uvedla Kočí.

Důstojník Síla sloužil v Československé lidové armádě do roku 1968. "Po příchodu sovětských vojsk byl z armády vyhozen a musel dělat zedníka. On i jeho sestra Eva Kantůrková (spisovatelka a novinářka) byli potom perzekvování režimem," sdělila Kočí.

Po roce 1989 se Síla ke své profesi vrátil a spolupracoval na bezpečnostní a obranné strategii nového státu. Nyní jako hlavní autor vojenského programu VV navrhl Síla, aby se armáda zaměřila pouze na některé specializace a například zavrhla dělostřelecké a tankové oddíly. Od Síly přišla rovněž idea spojit ministerstvo obrany a vnitra.

Související:
Česká armáda pandury potřebuje. Otázkou je k čemu
Chcete škrtat v obraně a nevíte, která bije, zlobí se na VV Seďa

reklama

autor: ro

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …