Novinář Best dostal odpověď na Babišovu kritiku. Teď se ozval jeho náměstek

21.08.2014 17:26

Novinář Erik Best vyjádřil pochyby nad tím, jestli se ministr financí Andrej Babiš chová jako byznysmen – podle něj používá určité klamy a triky, aby podpořil svá tvrzení. Nyní se Bestovi ozval Babišův náměstek Jan Gregor.

Novinář Best dostal odpověď na Babišovu kritiku. Teď se ozval jeho náměstek
Foto: archiv JG
Popisek: Jan Gregor

Erik Best původně připomněl ministrův výrok z letošního června, kde řekl, že příští rok bude rozpočtový schodek 100 miliard korun, ale zadlužení státu se nezvedne. „Jde o standardní klam keynesiánských politiků, ale při jednání o bankovní půjčce nějaké firmě by neobstál. Politik Babiš zapomíná, jak být byznysmenem,“ napsal novinář.

Andrej Babiš však neváhal a začal se hájit. „Dluh České republiky k 31. 12. 2013 činil 1683 miliard korun. To je první údaj. Druhý je, že dluh České republiky k 31. 12. 2015 bude činit maximálně stejných 1683 miliard korun. Zároveň v roce 2014 bude deficit 90 miliard a v roce 2015 bude 100 miliard. Jak je to možné? To jsou miliardy, které na účtech ČNB ležely a nikdo s nimi nepracoval,“ vysvětlil v reakci, kterou mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Nyní poslal kompletní vysvětlení i Babišův náměstek Jan Gregor. „Cíl udržení státního dluhu na úrovni 1,683 bil. Kč spočívá ve stabilizaci absolutní výše dluhu. Zefektivnění řízení dluhu je umožněno zavedením striktnějšího režimu, který nutí k lepšímu plánování cash-flow u všech účtů, které jsou v přímé řídící zodpovědnosti ministerstva financí. Po přijetí příslušných legislativních kroků bude zefektivněno řízení cash-flow také u všech ostatních účtů podřízených Integrovanému informačnímu systému Státní pokladny. Díky tomuto významnému zkvalitnění řízení likvidity státní pokladny bude státní dluh stabilizován v uvedené výši nejméně do konce roku 2015, a to bez ohledu na vývoj nominálního HDP. Skutečnost, že v případě růstu HDP zároveň dojde v relativním měřítku k poklesu státního dluhu v poměru k HDP, na této skutečnosti nic nemění,“ napsal ve vyjádření, které zaslal ParlamentnímListům.cz.

„Nejedná se tedy o žádný ‚Babišův trik‘ s ‚mlhavými ukazateli‘, nýbrž o jasně deklarovaný závazek, na jehož základě prostřednictvím aktivního řízení volných peněžních prostředků státu je a bude volná likvidita využívána při financování státu daleko lépe. To s sebou přináší výrazné úspory úrokových nákladů souvisejících s emisní činností státu v průběhu roku, což se ostatně výrazně projevuje již v posledních měsících, kdy dochází k postupnému snižování výnosů státních dluhopisů, k čemuž nová taktika financování státu více než přispívá,“ napsal náměstek pro veřejné rozpočty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…