Novinář poslouchal Pirátku v neděli u Moravce. A z toho co vykládala byl pořádně zmatený

14.01.2019 19:35

Publicista Petr Pešek se na serveru Reflex.cz rozhodl nahlédnout do duší českých Pirátů. Z toho, co tam našel, ho prý občas až mrazí.

Novinář poslouchal Pirátku v neděli u Moravce. A z toho co vykládala byl pořádně zmatený
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

V nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi vystoupila mezi jinými také poslankyně Pirátů Olga Richterová, která prý ukázala, že Piráti už nasáli „státotvorný odér“. Dnes na jedné straně volají po osobní svobodě a varují před tím, jak nás stát šmíruje prakticky na každém kroku, jenže na druhé straně požadují, aby politici sami od sebe prozrazovali, kdy se kde s kým scházejí. A tyto dvě polohy nejsou podle Peška slučitelné. Stojí dokonce proti sobě.

„Zatím tedy vrcholní politici ... Jako by se na samotném scházení – zvláště v takové ‚vesnici‘, jakou je pražská vládní čtvrť – mělo a priori skrývat něco špatného. A další věc z jiného ranku, tedy že k vymýcení podezření z čínské špionáže (jakkoliv vážného) pomůže, pokud budou vypisovány veřejné zakázky na IT systémy založené na otevřeném hardwaru. Inu...,“ nechal publicista nedokončenou myšlenku, kterou považoval za poněkud zvláštní.

Pešek pochybuje, že otevřený hardware bude dostačovat požadavkům na bezpečnost státu.

A to není jediný problém, který se skrývá v hloubi pirátské duše. Richterová na jedné straně varovala před tím, že Čína je „zemí koncentráků“, před kterou bychom se měli mít na pozoru, ale nijak zvlášť vstřícná nebyla ani k našim spojencům, když poukazovala na to, že Američané odposlouchávali německou kancléřku. Toto prohlášení ukazuje, že ani Piráti se nebojí relativizovat některá spojenectví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…