Noviny: Kdo se těšil, že setkání Putin–Merkelová dopadne zle, je zklamán

20.08.2018 8:14

Sobotní setkání Vladimira Putina s Angelou Merkelovou hodnotí německá média vesměs kladně. Hlavním tématem rozhovoru byla dle očekávání Sýrie.

Noviny: Kdo se těšil, že setkání Putin–Merkelová dopadne zle, je zklamán
Foto: Václav Fiala
Popisek: Angela Merkelová na velkoplošné obrazovce na předvolebním setkání v Pasově

Deník Die Welt označuje již druhé setkání v průběhu posledních tří měsíců za náznak zlepšování vztahů mezi Ruskem a Německem. Oba politici se shodli na tom, že Rusko, Německo i další státy musí stran Sýrie sdílet odpovědnost. Ruský prezident vyzval Západ, aby se podílel na rekonstrukci země zničené válkou. Merkelové dle německého deníku připomněla Putinovi, že jeho země má coby člen Rady bezpečnosti OSN „zvláštní odpovědnost“.

Anketa

Je pro vás 21. srpen 1968 bolavé téma?

17%
83%
hlasovalo: 13618 lidí

Veřejnoprávní rozhlasová stanice Deutsche Welle píše v nadpisu článku o setkání obou státníků o „novém formátu jednání“, která by se měla týkat Sýrie. „Putinův mluvčí Peskov prozradil, že po tříhodinovém sobotním setkání se Putin a Merkelová shodli na jednání za účasti Francie a Turecka. K tomuto setkání by mělo dojít co nejdříve. Prozatím však nepadlo žádné datum a ani není zřejmé, jestli o této věci byla francouzská a turecká strana informována.“

Bulvární deník Bild ve svém krátkém komentáři zdůraznil, že povoleno fotit setkání Putina a Merkelové na malebném zámku Meseberg měli pouze dva oficiální fotografové. Jeden z Ruska a druhý z Německa. „Fotografie měly a také symbolizují soulad a harmonii. Pozvání kancléřky je vnímáno jako jistý druh ocenění. Putin se v Německu objevil poprvé od roku 2016,“ píše Bild s tím, že jedním z témat byla výstavba plynovodu Nord Stream 2.

Právě toto téma mělo být rovněž ostře diskutované. Kritici Merkelové poukazovali na fakt, že výstavbou plynovodu Nord Stream 2 se Německo stane ještě závislejší na Rusku. Dále připomínali, že existence Nord Stream 2 poškozuje Ukrajinu. Spolupředseda německých Zelených a jejich mluvčí pro zahraniční politiku Cem Özdemir dokonce volá po zastavení projektu Nord Stream 2. Něco takového však ze setkání Putina s Merkelovou rozhodně nevyplývá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…