Noviny: Někdo ničí pomníky českých pohraničníků

18.11.2013 9:38

Podle představitelů Klubu českého pohraničí (KČP) se množí případy ničení pomníků pohraničníků, kteří v éře komunistů zahynuli ve službě. Není prý jasné, zda jde o obyčejný vandalismus, nebo politický. Lidové noviny uvádějí, že takových pomníků klub spravuje asi dvanáct a další staví.

Noviny: Někdo ničí pomníky českých pohraničníků
Foto: Jan Duchek
Popisek: Česko-německé pomezí na Šumavě

„Zde padl 30. 9. v boji s nepřítelem vojín Adam Ruso. Přísahu splnil. Neprošli." Toto bylo vytesáno do kamene pomníku, který byl v nedávné době poničen a kvůli kterému KČP podal trestní oznámení.

„Jedná se o případy nechutného vandalismu a neúcty k ochráncům hranic. Jen zatím nevíme, zda je to vandalismus obyčejný, nebo politický,“ řekl LN předseda KČP Karel Janda.

Klub českého pohraničí prý stále obhajuje hrdinství těch, kteří v době komunismu střežili hranici před „narušiteli“, přestože často šlo jen o občany, kteří chtěli prchnout z republiky před totalitním režimem za svobodou. Podle LN se někteří historici domnívají, že takovým postojem ubližují i památce pohraničníků, kteří zahynuli ve službě a byli tak také oběťmi totalitního režimu.

Takový pohled prý prosazuje například Libor Svoboda z Ústavu pro studium totalitních režimů. „Mnozí z nich byli totiž nepochybně sami oběťmi režimu, který železnou oponu stvořil,“ uvedl pro LN.

KČP prý jakoukoli odpovědnost českých komunistů za stovky mrtvých na hranicích odmítá. „Jsme hrdi na všechny občany naší společné vlasti Čechů a Slováků, kteří věnovali své síly, zdraví a životy budování, obraně a ochraně sociálně spravedlivé společnosti. Jsme hrdi na svou minulost,“ píše se v jednom z prohlášení KČP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…