Noviny píší: Velký den Lenky Bradáčové

11.12.2013 7:14

Lidové noviny ve středečním vydání píší o dni Lenky Bradáčové. Právě pod jejím dozorem proběhly totiž dvě razie. Tato vrchní státní zástupkyně podle deníku v úterý zasadila hned dva údery ve svém tažení proti kriminalitě. Její úřad dohlížel na policejní zatýkaní v kauze IT zakázek Lesů ČR i na akci protimafiánského útvaru, který navštívil energetický podnik ČEZ.

Noviny píší: Velký den Lenky Bradáčové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Během úterního rána zatkli příslušníci Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Jana Přibyla, pracovníka odboru informačních a komunikačních technologií státního podniku Lesy České republiky. Protikorupční policie ale žádné bližší informace neposkytla, skoupá na slovo byla i pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík ale Lidovým novinám potvrdil "zadržení jednoho ze zaměstnanců podniku".

Bývalý šéf podniku Jiří Oliva má v této věci jasno. "S devadesátiprocentní jistotou půjde o IT zakázku na vybudování datového centra a helpdesku. To jsou věci, které normální společnosti na trhu nabízejí za několik málo milionů. Lesy ČR za ni utratily 1,2 miliardy," uvedl bývalý místopředseda sněmovny za TOP 09.

U zakázky, kterou získaly firmy Dynn a Time Import existuje reálné podezření, že byla cíleně nadhodnocena. Z celkové částky mělo 340 milionů skončit na kontech, k nimž mají přístup lobbista Jiří Hart a podnikatelé Michal Kříž a Martin Štufi.

Přátelská návštěva, nebo razie?

Příslušníci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zasahovali v sídlech ČEZu a v královéhradecké dceřiné společnosti Obnovitelné zdroje. Přišli si pro dokumenty v kauzách spjatých se solárními elektrárnami. "Tato věc se dotýká problematiky solárních elektráren," potvrdila Lenka Bradáčová serveru Lidovky.cz.

Mluvčí firmy Ladislav Kříž uvedl, že šlo spíše o "přátelskou návštěvu", při níž si policisté vyžádali dokumenty a těmi se následně probírali v zasedací místnosti. Dle mluvčího vyšetřují policisté trestnou činnost, jíž měla být sama společnost poškozena.

Mělo by jít o kauzu, v níž ČEZ koupil solární elektrárnu a obří solární parky na Českolipsku za pět miliard korun od firmy Amun.Re. Vlastnická struktura prodávajícího byla přitom nejistá.

Dalším případem, kterým se podle LN vyšetřovatelé zabývají, je nákup solární elektrárny ve Vranovské vsi nedaleko Znojma, za kterou ČEZ zaplatil 1,5 miliardy korun. I zde kupoval ČEZ projekt s tím, že prodávající pak zajistil i stavbu, na kterou dostal od energetického gigantu předplatbu. ČEZ tak podle deníku nemusel vypisovat výběrové řízení na zhotovitele, nemohl si ale ani ohlídat náklady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…