Noviny píšou o problémech s penězi na vědu a výzkum. Vinu prý nese Bělobrádek

09.09.2014 12:16

Ministr financí Andrej Babiš sice přislíbil přidat na vědu a výzkum 900 milionů korun, problémem ale je, že chybí lidé, kteří by tyto peníze měli rozdělovat na konkrétní projekty. Upozorňují na to úterní Hospodářské noviny, podle nichž vinu za tento stav nese předseda lidové strany Pavel Bělobrádek, který je zároveň vicepremiérem pro vědu a výzkum.

Noviny píšou o problémech s penězi na vědu a výzkum. Vinu prý nese Bělobrádek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poté se Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek odebrali k debatě na střechu ůstavu

List poukazuje na to, že Sobotkova vláda začátkem července na Bělobrádkův návrh odvolala nadpoloviční většinu členů Rady pro vědu, výzkum a inovace. Dosud ale neschválila žádná nová jména. Jenže podle předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše jde o klíčovou instituci, která má především rozhodnout o rozpočtu na výzkum na rok 2015. Podle listu by totiž právě rada měla rozhodnout, kam zmíněnou necelou miliardu poslat. „Kolik z toho připadne školám, kolik Akademii, kolik půjde na granty a dotace,“ uvádí list.

Podle něj se prý kvůli celé věci zástupci byznysu obrátili minulý týden na jednání tripartity dopisem na premiéra, kde Bělobrádka obviňují z nicnedělání a z toho, že porušuje předpisy. Bělobrádek ale uvedl, že do konce září předloží vládě seznam jmen, která do rady pro výzkum a vývoj navrhne.

List také upozorňuje na to, že Bělobrádek už řekl, že chce, aby rada hrála jen poradní roli, ne exekutivní. To ale kritici Bělobrádkovi vyčítají. „Místopředseda vlády se podle nich snaží otočit rozdělování peněz tak, aby na ně měli větší vliv politici jako je on nebo náměstek Arnošt Marks z ČSSD,“ uvedl list.


 

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…