Noviny zkoumaly životní styl politiků. Přečtěte si, jak žijí Kuba nebo Babiš

28.09.2013 11:09

Lidovky.cz se drží svého tématu. Sledují politiky a zjišťují, zda mají zdravý životní styl. Nedávno totiž položily otázku, zda si dodržování zdravého způsobu života zaslouží odměny. Zatímco Martin Kuba z ODS si věří, například šéf zemanovců Zdeněk Štengl se prý dobrovolně přihlásil k "hříšníkům".

Noviny zkoumaly životní styl politiků. Přečtěte si, jak žijí Kuba nebo Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Štengl

Zvýšit daň na u nezdravých potravin nebo odměňování těch, kteří chodí pravidelně na lékařské kontroly. Takové návrhy se nyní objevují v souvislosti se snahou ozdravit populaci a snížit tak výdaje ve zdravotnictví. Server Lidovky.cz se proto zeptal předsedů všech stran, které mají podle aktuálních průzkumů šanci dostat se do sněmovny, co o návrzích soudí a také, jak posuzují svůj životní styl.

ParlamentníListy.cz zaujaly některé odpovědi. "Já osobně si myslím, že žiju zdravě," uvedl šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který se už dříve nechal slyšet, že ráno chodí pravidelně do posilovny. „Nevím ale, jak penalizovat lidi, kteří žijí nezdravě. To je asi na zdravotních pojišťovnách," myslí si Babiš.

Kontrola dodržování zdravého životního stylu je úskalím podobných úvah. Možná i proto někteří předsedové stran na dotaz Lidovek.cz neodpověděli.

Většina se hlásí k dobrým životním návykům

ODS je pro taková zvýhodnění. „Ano. ODS to navrhuje i ve svém volebním programu. Lidé, kteří se starají o své zdraví, chodí na pravidelné preventivní prohlídky a chovají se zodpovědně, by měli být motivováni a zvýhodněni například slevou na zdravotním pojištění nebo tím, že mají hrazené zákroky, které si ti nezodpovědní mají uhradit. Věřím, že bych do této kategorie spadal i já. Rád sportuji, jsem abstinent, nekuřák, takže věřím, že bych měl projít," říká Martin Kuba.

Předseda Strany Zelených Ondřej Liška podle zjištění Lidovek.cz není pro penalizaci těch, kteří žijí nezdravě. „Nepožadujeme vyšší zdanění nezdravých potravin, ale nižší zdanění, zvýhodnění a podporu výrobců kvalitních a zdravých potravin," naznačil směr Liška.

Zdeněk Štengl ze SPOZ se tak trochu kál. "To je trochu úsměvné. Jedinou cestou je osvěta. Kouření už není 'in' a s nejrůznějšími omezeními souhlasí i kuřáci. Já sám se dobrovolně hlásím k těm, kteří mají být penalizováni," zní jeden z názorů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…