Nový ambasador Remek předá Putinovi pověřovací listiny

16.01.2014 6:20

Nový český velvyslanec v Moskvě Vladimír Remek dnes v Kremlu předá pověřovací listiny prezidentu Vladimiru Putinovi a oficiálně se ujme své diplomatické funkce. První a zatím poslední český kosmonaut, který donedávna působil jako poslanec KSČM v Evropském parlamentu, dostal od hostitelské země souhlas s prací velvyslance loni na konci října.

Nový ambasador Remek předá Putinovi pověřovací listiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Remek

O Remkově jmenování na diplomatický post do Ruska hovořil prezident Miloš Zeman už krátce po svém zvolení hlavou státu. Možnost vyslat Remka jako českého velvyslance tehdy nevyloučil ani bývalý ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Předseda TOP 09 se ale později dostal se Zemanem do ostrého kompetenčního sporu ohledně obsazování velvyslaneckých míst. Cesta ke jmenování Remka ambasadorem v Rusku se tak odblokovala až s červencovým nástupem nové vlády premiéra Jiřího Rusnoka.

Český velvyslanec v Rusku chybí jeden rok. Posledním byl od roku 2010 Petr Kolář, který byl odvolán na vlastní žádost k 31. prosinci 2012. Ministerstvo zahraničí ČR dávalo najevo zájem, aby se Remek funkce ujal ještě před únorovým zahájením zimních olympijských her v Soči.

Remek má s Ruskem dlouholeté zkušenosti, a to jak z konce 70. let, kdy byl kosmonautem, tak později z polistopadové éry. Působil řadu let v Rusku jako zástupce soukromých firem a také jako obchodní rada českého velvyslanectví v Moskvě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…