Nový kabinet bude rozhodovat o návrzích Rusnokovy vlády

03.02.2014 6:02

Vláda Bohuslava Sobotky se dnes na svém druhém zasedání bude zabývat především rozhodováním, které návrhy z dílny předešlého kabinetu Jiřího Rusnoka zavrhne a které pustí v legislativním procesu dál. Na programu mají také poslaneckou novelu, která má opět osvobodit pozemky pod novostavbami od platby daně z přidané hodnoty. Postavit se mají i k senátnímu návrhu, aby se vzájemná výměna emisních stropů týkala i menších výrobců elektřiny a tepla.

Nový kabinet bude rozhodovat o návrzích Rusnokovy vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu premiéra Bohuslava Sobotky

Noví ministři měli do pátku šéfovi vládní legislativy Jiřímu Dienstbierovi (ČSSD) poslat stanoviska svých úřadů k jednotlivým normám. Dienstbier ale nevylučuje, že koaliční kabinet sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců v některých případech nakonec rozhodne v rozporu s doporučením ministrů.

Není tak zatím jasné třeba to, zda se bude stahovat návrh na znovuobnovení poplatků za pobyt v nemocnici. Nejistý je také osud novely zákona o vojácích z povolání.

Jasno by naopak mělo být o stažení normy, která chtěla snížit počet typů věznic ze čtyř na dva. Očekává se také, že dál nepůjde ani Rusnokův návrh zákona o státní službě, protože poslanci sociální demokracie předložili vlastní novelu.

Pokračovat by naopak mohl legislativní život novely o jmenování profesorů, která by podle ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) mohla projít po vyškrtnutí pasáže, jež umožňuje předsedovi Senátu navržené profesory nejmenovat.

Snahu poslanců Úsvitu, aby pozemky pod novostavbami byly opět osvobozeny od platby daně z přidané hodnoty, vláda zřejmě nepodpoří. Přijetí novely v navrženém znění by podle předkládací zprávy na vládním webu znamenalo, že od daně by byly osvobozeny nejen pozemky, ale také například stavby inženýrských sítí nebo podzemní stavby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…