Nový megaprůšvih? Svět zaměstnává nová krize, měla by nás zajímat

14.08.2018 10:47

Jen několik týdnů po prezidentských volbách „děsí“ Turecko už podruhé v krátké době celý svět. Tentokrát kvůli finančním problémům, kterou mohou podle expertů způsobit další globální finanční krizi.

Nový megaprůšvih? Svět zaměstnává nová krize, měla by nás zajímat
Foto: repro kremlin.ru, tan
Popisek: Prezidenti Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan

Jak americký deník Washington Post zmiňuje, ekonomické problémy Turecka se ještě víc prohloubily včera, když klesla zdejší měna na nové minimum. Problémy Turecka ovlivňují i globální trhy, které v reakci zaznamenaly několik otřesů. Situaci prezidentu Recepu Erdoganovi neusnadnil ani jeho americký protějšek Donald Trump, který rozhodl o zdvojnásobení cel na dovoz kovů. Šlo odvetu za nechuť Turecka propustit amerického pastora, který je obviňován z podpory terorismu.

Anketa

Je Václav Klaus mladší dobrý politik?

91%
9%
hlasovalo: 14168 lidí

Samotný Trump na Twitteru připustil, že vztahy mezi oběma zeměmi nejsou aktuálně zrovna nejlepší. Nicméně i přes konfliktní situaci spolu obě země komunikují. Prezidentův poradce pro národní bezpečnost John Bolton se v ten samý den setkal s tureckým velvyslancem ve Spojených státech Serdarem Kilicem. Mluvčí Bílého domu Sarah Huckabee Sandersová následně uvedla, že se hovořilo o americkém pastorovi i obecně o budoucích vztazích obou zemí.

Podle amerického deníku si za současné problémy může Turecko především samo v důsledku špatných ekonomických rozhodnutí. Něco takového si však vláda nepřipouští a Erdogan vyzval obyvatele země v bojovném tónu, aby se proti vnějším silám postavili. Doporučil jim také, aby prodávali dolary a vyměnili je v bankách za turecké liry. Ačkoli tureckou ekonomiku by potíže potkaly i bez zavedení cel, představují nyní pro vládu největšího nepřítele Spojené státy.

Turecká centrální banka v pondělí oznámila přijetí nových opatření ve snaze zastavit oslabování měny. Bankám tak bude poskytnuta veškerá likvidita, kterou budou požadovat. „Akční plán“ na zastavení pádu liry poté představilo také ministerstvo financí. Experti se však shodují, že žádný zázrak se konat nebude. Turecká lira ostatně oslabuje již mnoho měsíců a jenom za letošní rok ztratila vůči dolaru čtyřicet procent své původní hodnoty.

Vedle rapidního snižování hodnoty turecké měny také zemi trápí stále se zvyšující inflace. Ta nyní dosahuje přibližně šestnácti procent. To vše dohromady zneklidňuje globální trhy i zahraniční investory. Prezident Erdogan si však trvá na tom, že turecká ekonomika je silná a obviňuje Spojené státy a jejich spojence ze záměrného vyvolávání paniky. Zdroje z vlády dokonce včera varovaly před „ekonomickým převratem“, za kterým stojí nejmenované zahraniční síly.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…