Nový pobočník Bradáčové: Hrdina kauzy Čunek

20.08.2012 10:14

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek dnes jmenoval do funkce náměstka vrchní státní zástupkyně v Praze státního zástupce Adama Bašného, uvedla tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti.

Nový pobočník Bradáčové: Hrdina kauzy Čunek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Blažek tak vyhověl návrhu vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, se kterým souhlasil i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Jmenování Adama Bašného za svého náměstka potvrdila iDNES.cz sama Bradáčová.

S účinností od 20. srpna současně dojde k přeložení státního zástupce Adama Bašného z Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem na Vrchní státní zastupitelství v Praze.

JUDr. Adam Bašný si svým profesním přístupem získal renomé jak u svých kolegů státních zástupců, tak v řadách Policie ČR a soudců. V roce 2006 byl jmenován do pozice vedoucího pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem v Liberci. Je specialistou na hospodářskou trestnou činnost a trestnou činnost spojenou s korupcí.

Co na srdci, to na jazyku

Bašný je člověk, který se nebál otevřeně mluvit o poměrech v justici. "Až do tak zvané kauzy Čunek bylo možno veřejně s víceméně čistým svědomím odmítat podezření z větších nezákonných vlivů v justici, o spravedlnosti, která neměří všem subjektům stejným metrem," uvedl Adam Bašný v prosinci roku 2008 na přednášce Transparency International.

Odvážná slova ho však stála jeho pozici vedoucího liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem. Oficiálním důvodem jeho odvolání sice bylo údajné pochybení v případu komunistického poslance Josefa Vondrušky a v kauze Golf Ještěd, inspekce ministerstva spravedlnosti však žádnou chybu z jeho strany nepotvrdila.

Poslal před soud šéfa policie

Bašný se mimo kritiky v kauze Čunek, v níž negativně hodnotil především postup vrchní státní zástupkyně Renaty Vesecké, proslavil i jako žalobce, který přivedl před soud bývalého šéfa liberecké policie Miloslava Dvořáka. Soud jej zatím nepravomocně odsoudil k čtyřletému pobytu za mřížemi pro přijímání úplatků a zneužívání své funkce.

Kromě práce státního zástupce Bašný také přednášel na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy předmět Korupce a veřejná moc. Na počátku prázdnin se vrátil do Česka po roční misi v Kosovu, kde působil jako mezinárodní prokurátor mise EULEX.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…