Nový prezident Petr Pavel složil slib a ujal se úřadu

09.03.2023 14:29

Zvolený prezident Petr Pavel složil dnes odpoledne ve 14.15 ústavou předepsaný slib prezidenta republiky do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na společné schůzi Senátu a Poslanecké sněmovny ve Vladislavském sále Pražského hradu a zahájil tím pětileté funkční období.

Nový prezident Petr Pavel složil slib a ujal se úřadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel

Česká republika má od dnešního odpoledne novou hlavu státu. Po složení slibu se oficiálně prezidentem stal Petr Pavel, který zvítězil v lednové přímé volbě. Dosavadnímu prezidentovi Miloši Zemanovi vypršelo druhé funkční období o půlnoci na dnešek.

Slib Petr Pavel složil na společné schůzi obou komor Parlamentu ve Vladislavském sále na Pražském hradě za přítomnosti asi 800 hostů. Kromě poslanců a senátorů se jí zúčastnily i další osobnosti veřejného života včetně například velvyslanců, zástupců soudní moci nebo rektorů.

Petr Pavel tradičně složil slib do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), odříkal ho zpaměti. Stvrdil ho následně podáním ruky i podpisem. Poté následoval zhruba dvacetiminutový projev.

Po skončení inaugurace Pavel pozdraví veřejnost z balkonu na třetím hradním nádvoří a položí květinu u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Následovat bude číše vína ve Španělském sále, kam bylo pozváno asi 2500 lidí. Slavnostní odpoledne završí modlitba ve svatovítské katedrále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…