Nový šéf ŘSD: Babiš mi za první týden volal třikrát. Dálnic chybí asi 1000 km, vím, kde je problém

07.08.2019 22:32

Nový šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl z pohledu silničářů vysvětlil posluchačům středečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu, proč se dálnice v Česku staví tak pomalu. Prozradil také, jak často mu volá premiér Andrej Babiš (ANO).

Nový šéf ŘSD: Babiš mi za první týden volal třikrát. Dálnic chybí asi 1000 km, vím, kde je problém
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

V úvodu pořadu prohlásil, že Andrej Babiš mu nevolá příliš často. Za jeho první týden ve funkci šéfa ŘSD, prý předseda vlády volal jen třikrát. Mátl má pro Babišovy telefonáty pochopení. Dopravní stavby se dotýkají života všech občanů, takže je podle hosta logické, že se o vývoj v této oblasti premiér zajímá.

Debatovali spolu i o uzavírce dálnice D1 o jednom z prázdninových víkendů. „To může udělat jen úplný hlupák a ignorant,“ řekl Babiš v rozhovoru pro Novinky.cz. Mátl s předsedou vlády nesouhlasil, ŘSD prý má velmi schopné dopravní inženýry, kteří vědí, co dělají. Plánovaná uzavírka však nakonec byla odložena, a to pouhé dvě hodiny před tím, než mělo k uzavírce dojít. „Nemyslím si, že by to naši lidé nebyli schopní plánovat,“ bránil své podřízené Mátl.

Anketa

Těšíte se na oslavy 30. výročí Sametové revoluce?

4%
96%
hlasovalo: 15818 lidí

Pokud jde o celkovou pomalost stavění dálnic v Česku, ředitel ŘSD tvrdí, že za to může složitá byrokracie, která je dána legislativou, a také nestabilní financování dálnic.

„Základním problémem v povolování staveb je složitost jednotlivých povolovacích procesů. Je potřeba získat obrovské množství stanovisek a je zde obrovská možnost odpůrců staveb zablokovat tu stavbu. Takže ty procesy je potřeba zjednodušit. Občané mají právo se odvolávat, protože jsme v demokratické zemi a občané mají právo se vyjadřovat, ale mělo by to být tak, že když už se jednou v nějaké věci rozhodne např. na úrovni soudů, tak by toto rozhodnutí mělo platit i do budoucna,“ upozornil Mátl s tím, že odvolání některých aktérů bývá rozepsané i na stovkách stran, což znamená, že se věci řeší velmi dlouho.   

I proto prý v Česku chybí asi jeden tisíc kilometrů dálnic. „To je potřeba dobudovat v té základní dálniční síti, ale do budoucna je třeba debatovat o tom, zda to bude dostatečné,“ zdůraznil host.

Pomoct by prý mohla i změna ŘSD ze státní příspěvkové organizace na akciovou společnost, protože by společnost mohla generovat zisk. A zisk patřičně využít, což by mohlo pomoci stabilizovat i finanční prostředky tekoucí do ŘSD. Transformace na akciovou společnost by podle Mátla mohla proběhnout v průběhu roku 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…