Nový světový policajt? Rusko se prý úspěšně tlačí do role, dlouhá desetiletí vyhrazené jen USA

12.11.2015 19:23

Přední ruský novinář Fjodor Lukjanov napsal na web Gazety shrnutí toho, jak Rusko pomalu, ale jistě nahrazuje USA v roli světové policie. Rozhodující krok přišel ve chvíli, kdy Putin vstoupil do Sýrie, a sebral tak Američanům patent na „vedení války za mír“.

Nový světový policajt? Rusko se prý úspěšně tlačí do role, dlouhá desetiletí vyhrazené jen USA
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

„Ruská kampaň v Sýrii se stala dalším milníkem v proměnlivém prostředí světové politiky,“ napsal Lukjanov. Následky pocítí nejen samotné země v regionu, nýbrž i celý následující politický vývoj. Moskva se totiž vydala cestou, kterou si od operace Pouštní bouře nárokovaly jen USA: „Právo použít sílu za účelem dosažení světového pořádku. Jinými slovy, funkci ‚světového policajta‘.“

Válčit pro mír mohli totiž donedávna právě pouze USA a jejich spojenci. Nyní se k nim však vstupem do Sýrie přidalo i Rusko a ukázalo cestu k řešení celého konfliktu. Fjodorov naznačil, že zároveň může jít i o konec „humanitárně-ideologického“ přístupu ke zvládání krizí.

„Až donedávna těmi nejdůležitějšími prvky diskusí, týkajících se občanských válek, byla nařčení ze zločinů vůči lidem, násilného potlačení protestů a tak dále,“ poznamenal a dodal, že vůdce národa, na kterém visí tyto nálepky, tak automaticky z pohledu světa ztrácí legitimitu a není vhodné s ním jakkoli komunikovat.

A přesně v takové pozici je podle něj Bašár Asad. „Dva roky zpátky označily Liga arabských zemí a několik evropských vlád syrskou opozici jako legitimní představitele lidu, čímž tento status odebraly oficiální vládě,“ připomněl Fjodorov. To se však změnilo a dnes už není jiná možnost, než začít se „zločineckou vládou“ komunikovat.

Celý text zde

Fjodorov zmínil i nedávné setkání zemí světa ve Vídni, na kterém se vedle sebe posadily i Írán a Saúdská Arábie. Konec jednání byl totiž otevřený a nikdo zcela neví, jak nakonec vše proběhne. Pro Rusko by z jeho pohledu bylo nejlepší se jednou začít distancovat od Asada a vrátit se do role regionálního poradce.

„Takový postup se však nesetká s pochopením ani u Asada, ani u Íránu. Pro Teherán je totiž životně důležité zachovat současný režim a jakákoli jeho změna by byla pro íránskou nadvládu v Sýrii smrtící,“ uvedl Fjodorov. Sýrie je totiž klíčová pro spor mezi dvěma odvěkými nepřáteli, Íránem a Saúdskou Arábií.

A Rusko má tím pádem na starosti následující: Zajistit svoji vlastní přítomnost v budoucnosti Sýrie, nerozhádat se s Íránem, ale zároveň se také nestát vykonavatelem jeho zájmů, podobně jako USA byly pro Saúdy.

Rusko se podle Fjodorova rozhodně nechce stát „světovým policajtem“, i když k tomu má docela našlápnuto. Pokud k tomu však někdy dojde, je třeba počítat s tím, že USA si to zajisté nenechají líbit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …