Nový systém ministerstva práce bude dražší, místo 1,5 mld může stát až 2,5 mld

05.09.2019 22:58

Nové informační systémy ministerstva práce budou zřejmě o půl miliardy až miliardu dražší, než se původně počítalo. Místo 1,5 miliardy by mohly vyjít na dvě až 2,5 miliardy korun. Na jednání sněmovního sociálního výboru to dnes řekl náměstek ministerstva práce pro ekonomiku a ICT Jan Baláč.

Nový systém ministerstva práce bude dražší, místo 1,5 mld může stát až 2,5 mld
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

Nový propojený systém za 1,5 miliardy měl v resortu práce fungovat původně od roku 2017. Přípravy se opozdily. Nynější vedení ministerstva opakovaně ujistilo, že jednotný systém pro výplatu dávek či zaměstnanost bude v provozu od roku 2021.

„Dlouhodobě se mluví o tom, že transformace informačních systémů na ministerstvu práce bude stát kolem 1,5 miliardy korun. Jak jsme to přepočítali, myslíme, že to bude mezi dvěma a 2,5 miliardy,“ řekl Baláč. Podle něj se při testování systémů objevují problémy, které je třeba řešit. Další peníze bude stát i nový model migrace dat, původně zvolený “se neukázal jako šťastný“, podotkl náměstek.

Ministerstvo mělo mít pro příští rok na systémy asi miliardu korun. Požadovalo navíc téměř 1,9 miliardy. Podle Baláče jen provoz vychází na 1,5 až 1,6 miliardy korun. Z toho přes půl miliardy stojí systémy pro vyplácení dávek od společnosti OKSystem a 100 až 200 milionů rozvoj kvůli nové legislativě a propojení s dalšími projekty. Příští rok chce navíc resort přechod na nový systém dokončovat.

„Je přirozené, že nejvíc prostředků se koncentruje v posledním roce, kdy se systémy mají přepínat. Je to provázané souběhem systémů, kdy nelze vypnout staré hned poté, co zapneme ty nové,“ uvedl Baláč. Podle příslibu ministerstva financí by resort měl dostat ještě letos 800 milionů korun, využít by je mohl i v příštím roce.

Stav informačních systémů v resortu práce dlouhodobě kritizují Piráti. Poukazují na vysoké výdaje a problémy se závislostí na jediném dodavateli. Od poloviny 90. let systémy zajišťuje společnost OKSystem. „Informační systémy představují obrovský výdaj. Jedná se o stamiliony sem, stamiliony tam. Kvůli čemu náklady stoupají? Přechodové období se plánovalo roky a překrývání systémů už v rozpočtu bylo,“ řekla místopředsedkyně výboru Olga Richterová (Piráti). Podle ní by vedení resortu mělo říct, na co přislíbených 800 milionů využije a zda je nepotřebuje na zajištění systému vyplácení dávek od nynějšího dodavatele.

Na nový dávkový systém ministerstvo vyhlásilo už dvakrát výběrové řízení, dodavatele ale zatím nemá. Poprvé stanovilo cenu 616 milionů korun a vybralo OKSystem, od smlouvy pak ale odstoupilo. Firma se brání u soudu. Ve druhém tendru se zadávací cenou 270 milionů zvítězila loni společnost DXC technology. OKSystem, který nabízel cenu 829 milionů, se jako neúspěšný uchazeč odvolal. Antimonopolní úřad nařídil soutěž přezkoumat, ministerstvo teď vítěze vyřadilo. Ani Baláč, ani ministryně Jana Maláčová (ČSSD) nechtěli další postup přiblížit, případ podle nich ještě není uzavřený.

„Pokud bychom těch 800 milionů korun letos nedostali, tak by přechod na nové informační systémy byl ohrožen, tím by byla ohrožena kritická infrastruktura státu. Příští rok 31. 12. nám smlouvy (na nynější systémy) končí. Každý rok protéká přes tyto systémy 85 miliard korun na dávkách a my bychom nebyli bez těch peněz výplatu dávek schopni zajistit," řekla pak výboru ministryně. Dodala, že resort v minulosti každý rok od roku 2015 žádal ministerstvo financí o peníze na přeměnu systémů. Ročně chtěl přes dvě miliardy, loni a předloni dostal celkem 422 milionů.

Sněmovní sociální výbor se chce na informační systémy resortu práce zaměřit i na svém příštím zasedání. Znovu by o nich měl jednat 19. září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…