Nový trik šmejdů: Nastoupí na vás, že odebíráte elektřinu načerno a chtějí závratné částky

10.04.2023 21:44 | Ze sítí

Televize CNN Prima NEWS varuje před podvodníky, kteří lidem volají a tvrdí, že odebírají načerno elektřinu, za údajně vzniklou škodu pak požadují uhradit nemalé částky. Jejich praktiky popsal jeden z poškozených.

Nový trik šmejdů: Nastoupí na vás, že odebíráte elektřinu načerno a chtějí závratné částky
Foto: usetreno.cz
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto

Richard Krbek vypověděl, že ve večerních hodinách obdržel telefonát, při němž se dozvěděl o proběhlé kontrole skříně na elektřinu. „Zjistili, že odebírám načerno proud. Chtěli po mně peníze. Přišlo mi samozřejmě divné, že volají v sedm večer a ze skrytého čísla. Takže jsem pochopil, že to je nějaký podvod,“ dodal.

„Byl to hlas mladé ženy. Pořád dokola opakovala, že beru proud načerno,“ doplnil Krbek.

Volající žena se snažila Krbkovi namluvit, že poškodil elektroměr. Druhý den si ale u svého dodavatele elektřiny ověřil, jestli někdo z jejich zaměstnanců v domě prováděl kontrolu. Jeho podezření se potvrdilo.

„Naše distribuční společnost ručí za dodávku elektřiny k takzvané patě domu. To je taková plechová skříň, která bývá na fasádě nebo na takovém pilíři u daného domu. Co se děje v domě, je pak záležitostí jeho majitele, popřípadě sdružení vlastníků,“ uvedl mluvčí PRE Petr Holubec.

Preventista policejního prezidia Ondřej Penc doporučuje se nikdy nenechat natlačit do žádného jednání, které vyžaduje unáhlené kroky, ale dát si časový odstup, zamyslet se a situaci si prověřit. „Když nevím, zavolám příbuzným, zeptám se. Když nemám příbuzné, zavolám na linku 158, policisté poradí,“ uvedl Penc.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…