Nůž na krk, krávo. Zabít Randáka a všechny protikorupčníky. Je to vo prachách. U soudu poodkryli svět Ivo Rittiga

01.06.2016 7:26

Soud začal rozplétat kauzu údajného vynášení informací z tajných služeb k podnikateli Ivo Rittigovi. Jeho zdrojem měla být Jana Nagyová, dnes Nečasová, tehdy šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase. A u soudu zazněla řada peprností v odposleších, které u soudu zazněly.

Nůž na krk, krávo. Zabít Randáka a všechny protikorupčníky. Je to vo prachách. U soudu poodkryli svět Ivo Rittiga
Foto: twitter.com
Popisek: Ivo Rittig

Anketa

Doporučujete Velké Británii, aby odešla z Evropské unie?

96%
4%
hlasovalo: 7457 lidí

MF DNES ve středečním vydání připomněla, že dva bývalí premiéři z ODS v úterý zamířili k soudu. Mirek Topolánek svědčil v kauze úplatků svého poradce Marka Dalíka a Petr Nečas k soudu jako vždy doprovázel svou dnes již manželku Janu. Tentokrát však vystupoval v soudní síni nejen jako psychická opora, ale i jako svědek. Vzhledem k tomu, že tématem byly utajované informace z BIS (které se přes Janu Nagyovou-Nečasovou měly dostávat k Rittigovi), probíhalo Nečasovo svědectví s vyloučením veřejnosti. Soud jej měl zpovídat asi dvě hodiny. Státní zástupce Rostislav Bajger pak novinářům sdělil, že expremiérovo svědectví bylo očividně „motivované rodinnou vazbou“.

Další části procesu ale byly veřejné, a navíc v soudní síni zněly i odposlechy hovorů Ivo Rittiga, které vyšetřovatelé použili jako důkazy. Nezaměnitelný styl Ivo Rittiga často vyvolal živé reakce. V přehledu „hlášek“ z kauzy Nagyová-Rittig se vyžívá především deník Blesk. Ten hned do titulku vsadil slova Ivo Rittiga „co se to tady, kurva, děje“. V textu pak je možné najít několik dalších konverzačních perel. Například Rittigovo láteření do telefonu: „Je to zpráva z bisky, vyjebaný... No ale toho jednoho může vyhodit, ty vole... Tak tam sleduje... Ale je to vo prachách. Není to vo prachách, náhodou?“ přemítal.

Když byl problém s materiálem tajných služeb, který mohl Rittigovi uškodit, vyslal za Nagyovou jako spojku svého advokáta Davida Michala. Příprava na schůzku byla odposlechy v Rittgově hotelu Ventana rovněž zaznamenána. „Hele, ty myslíš, že mají nějaký odposlech?“ dumal podnikatel. Nagyová prý musí zajistit, aby na schůzce žádný odposlech nebyl. „To je fatální,“ zdůrazňoval. Advokát upozorňoval, že věci týkající se bezpečnostních služeb obvykle premiér Nečas nesvěřuje ani Nagyové, načež z Rittiga vypadlo: „Davide, ty jí musíš tak nějak...“. Advokát následně poznamenal: „No jestli to takhle rozmrdali, tak nebudeme moct chránit nikoho.“

Rittig v dalším průběhu schůzky zdůraznil, že to z premiérovy šéfky sekretariátu „prostě musí vytáhnout“. „To není žádná prdel. Tomáš má skončit, já se odstěhovat, tak co to má kurva znamenat všechno,“ obával se. Následnou kolektivní úvahu, co všechno může Nagyová vědět, zakončil Rittig povzdechem „ty vole, já jsem úplně z toho v prdeli“.

Deník Právo zase na celé kauze nejvíce zaujalo rozjímání Ivo Rittiga, zda je skupina sledovaná policií. Z informací, které měl, nakonec vyvodil pozitivní závěr: „Dobrá zpráva je, že po nás nejde Šlachta.“ V jiném odposlechu Rittig po rozhovoru s Nagyovou poznamenává: „Já jsem jí říkal, že je přeci kurva rozdíl, jestli na nás jedou tanky se Šlachtou, nebo jestli pindá nějaký agent.“

Deník Právo dává velký prostor i situaci, kdy premiér Nečas a příslušní ministři měli být rozladění z jejich aktivit a kontaktů. Advokát Michal sarkasticky poznamenal o tom, co si premiér nejspíš představuje: „Takže teď máme nosit prachy, zabít Randáka a všechny protikorupčníky, totálně loajálně je podporovat a ještě u toho nebýt vidět,“ kroutil hlavou.

„Co s tím, hoši, uděláme,“ pronese po chvíli zamyšleně Rittig. A advokát Michal přináší řešení: „Nůž na krk. Ty stará krávo, takhle si s náma hrát nebudeš, nebo tak.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…