O čem se mlčí? Mám obavy, kam směřuje digitalizace, přiznal šéf Svobodných

08.04.2023 13:45 | Ze sítí

Libor Vondráček, předseda Svobodných, má strach z povinné digitalizace. Svůj strach odůvodňuje varováním, že digitalizace může být dobrý sluha, ale zlý pán. Obává se také, že můžeme dospět i k čipování lidí. Na vládu Petra Fialy (ODS) se proto obrátil s výzvou.

O čem se mlčí? Mám obavy, kam směřuje digitalizace, přiznal šéf Svobodných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Svobodných Libor Vondráček

Předseda Svobodných Libor Vondráček vystoupil v internetovém pořadu O čem se mlčí. Promluvil o tématu, o kterém se v poslední době mluví na sto způsobů. Od počátku roku se řeší, zda je v pořádku nařizovat podnikatelům posílat daňová přiznání přes datové schránky, a zda je v pořádku neustále vyzdvihovat digitalizaci služeb České pošty.

Libor Vondráček dal najevo, že z nucené digitalizace má obavy, neboť se domnívá, že „digitalizace může být dobrý sluha, ale zlý pán“.

„Když ta digitalizace je v podstatě povinná, nějakým způsobem se nám diktuje, tak mám právě obavu, na co takové informace potřebuje ten systém. Proč třeba v EU chtějí vědět, jakou aktuálně máme spotřebu. Protože nová auta musí taková data reportovat. A tak se trochu děsím, že někteří politici se jezdí učit řídit společnost do Číny,“ upozornil na slova dnes již bývalého prezidenta Miloše Zemana, který řekl, že se přijel do Číny poučit, jak stabilizovat společnost. „A bojím se toho, že ten sociální kredit, který z Číny už známe, by mohl být zaváděn i u nás,“ zvedl Vondráček varovný prst.

„Proto si myslím, že občané by měli mít právo, právo zachované v Ústavě, jednat se státem jinými než elektronickými prostředky. A také mají právo neponechávat digitální údaje v rukou státu,“ rozváděl dál myšlenku.

Do budoucna se obává i možného čipování lidí. Je přesvědčen, že každý čip, který bude možné implementovat, by měl mít na sobě nálepku s nápisem „pozor, někdo vás může sledovat“.

„Tak jako se na každé krabičce cigaret píše, že kouření škodí zdraví, tak já se tedy ptám, proč ti, kteří nás chrání před kouřením, se nás nesnaží chránit i před šmírováním." V této souvislosti varoval, že stát prostřednictvím datových schránek získá o občanech nové informace. Navíc se může stát, že data někdo zcizí, případně mohou být zneužita, myslí si předseda Svobodných.

Do třetice se obává toho, že sociální sítě ovlivňují politickou situaci v různých zemích, protože jedny názory propagují a jedny názory potlačují. „A mrzí mě, že zrovna česká eurokomisařka se podílí na tomto,“ zmínil Věru Jourovou, jejímž úkolem je sledovat dodržování zásad právního státu v jednotlivých členských státech EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…