O církevních restitucích bude za ČSSD vyjednávat Gajdůšková

22.11.2013 12:34

ČSSD vyšle jako hlavní vyjednavačku do pracovní skupiny pro debatu o případných změnách církevních restitucí místopředsedkyni Alenu Gajdůškovou. V nejbližších dnech sociální demokraté určí další členy skupiny. Novinářům to po dnešním jednání stranického grémia řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

O církevních restitucích bude za ČSSD vyjednávat Gajdůšková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Gajdůšková

Na vzniku pracovní skupiny se dohodly církve a ČSSD na úvodním jednání o možné revizi restitucí ve čtvrtek. ČSSD usiluje o snížení finančních náhrad, vyjmutí areálu Pražského hradu z restitucí a o omezení účelu, na který by měly být prostředky vyplacené církvím použity.

Zástupci církví odmítli možnost změny restitučního zákona a z něj vyplývajících smluv. Nabízejí zmírnit finanční náhrady tím, že mohou přijmout jejich část formou krátkodobých dluhopisů. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale uvedl, že řešení s dluhopisy nepostačuje.

Sobotka také naznačil, že pokud by se ČSSD s církvemi na úpravě restitucí neshodla, existují i jiné možnosti, jak některé aspekty restitucí změnit. Zdůraznil, že sociální demokracie bude dávat přednost dohodě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…