O nadstandardech budou rozhodovat i pacienti, přes internet

05.09.2012 20:18

O dalších zákrocích, za které by si pacienti připláceli, nebudou rozhodovat jen lékaři. Do výběru budou moci zasáhnout i sami lidé, a to pomocí hlasování na internetu.

O nadstandardech budou rozhodovat i pacienti, přes internet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

"Chceme, aby do debaty o tom, co se má platit z veřejných peněz přispěli i ti, kterých se to přímo týká. My pak budeme na oficiálních jednáních jejich názory tlumočit," vysvětlila pro server iHNed.cz Michaela Filipová z Platformy zdravotních pojištěnců.

Právníci z této platformy tak zapojí i samotné pacienty do hlasování o tom, které zákroky budou od příštího roku už jen s příplatkem. Do nadstandardů by se tentokrát mělo dostat mnohem více položek než loni. Nepůjde navíc už o dražší materiály, ale například i o příplatek za šetrnější gynekologické operace.

Postup bude takový, že odborné lékařské společnosti přijdou s novým návrhem a ten právníci zveřejní na internetové stránce, kde ho zhodnotí tisíce pacientů. Například takové sdružení pro neurologická onemocnění má kolem tří tisíc členů.

Zatím však seznam není příliš dlouhý. "Překvapilo nás to, čekali jsme, že návrhů přijde více,“ připustil i náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Ten plánoval zavést dalších 70 nadstandardů. Deník HN však provedl anketu mezi lékaři a z ní vyplynulo jen deset.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…