ODS má nové plány. Tohle všechno chce zjednodušit

18.10.2017 15:40

Odstranění stavebních uzávěr, zjednodušení stavebního zákona a zlepšení územního plánování může podle občanských demokratů pomoci s výstavbou nových bytů v Praze. ODS chce také bránit regulaci hypoték, aby se nové byty v Praze nestaly dostupnými pouze pro nejbohatší, kteří si je kupují jako investici, napsala ČTK.

ODS má nové plány. Tohle všechno chce zjednodušit
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Srovnávací plakát ODS

Na dnešní tiskové konferenci to uvedli středočeský lídr ODS Jan Skopeček a starostka Prahy 2 Jana Černochová, která vede do voleb pražské občanské demokraty.

Česká národní banka usiluje o pravomoc určovat limity úvěrů na bydlení, v současnosti vydává pouze doporučení. V létě ve sněmovně neprošel návrh, jímž by se tato pravomoc dostala přímo do zákona o ČNB. Má to omezit možná rizika na finančním trhu, například nadměrné zadlužování domácností. Guvernér ČNB Jiří Rusnok pak řekl, že se centrální banka stala obětí politické hry. „Je zjevné, že v Poslanecké sněmovně pochopení pro to, aby ČNB mohla tyto nástroje použít jako závazné, chybí. Je to politická hra, které jsme se jako regulátor stali obětí,“ uvedl.

ODS dnes řekla, že tomuto návrhu bude bránit. „Snažit se o to ČNB bude nadále. Budeme tomu bránit,“ uvedli představitelé strany.

Stavba nových bytů v Praze v poslední době setrvale klesá. V Praze se loni začalo v bytových domech stavět 1 707 bytů, meziročně o 56,8 procenta méně. Nedostatek bytů žene vzhůru jejich ceny.

V oblasti dopravy, která spojuje zájmy Prahy a Středočeského kraje, budou občanští demokraté usilovat o co nejrychlejší dostavbu Pražského okruhu se záchytnými parkovišti a prosazení zákona o prioritních stavbách. Vzhledem k špatnému stavu dálnic hovoří před volbami také o dočasném zrušení dálničních známek pro osobní auta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…