ODS představila nový program. Slibuje snížení daní a obnovení zdravotnických poplatků

05.09.2014 17:55

ODS slibuje ve svém staronovém programu zjednodušení a snížení daní, jednotnou DPH ve výši 15 procent či snížení odvodů zaměstnavatelů na sociální pojištění. Program představili na mimořádném kongresu strany členové expertního týmu. Občanští demokraté v některých bodech oprášili priority, které měli v programu už v minulosti.

ODS představila nový program. Slibuje snížení daní a obnovení zdravotnických poplatků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čerstvě zvolený předseda ODS Petr Fiala

Opoziční ODS program shrnula do 14 tezí. „Navazujeme na všechno dobré, s čím ODS oslovovala voliče v minulosti," řekl předseda ODS Petr Fiala k novému programu, který má motto Svoboda a naděje. Cílem má být podle Fialy především zlepšit životní podmínky pro „normální, slušné a pracovité lidi". Připustil, že strana bude moci program splnit teprve tehdy, pokud bude u vlády. Příští sněmovní volby budou za tři roky. V těch loňských ODS po kauzách spojených s vládou Petra Nečase (ODS) získala jen přes sedm procent hlasů a skončila v opozici.

Když byli ve vládě, daně zvyšovali. Teď je chtějí snižovat

Strana, která byla v minulosti součástí vlády, jež zvyšovala daně, nyní slibuje snížení základní sazby DPH a postupné sjednocení sazeb na 15 procentech. Ve stejné výši chce ODS zachovat daň z příjmu fyzických osob a je proti daňové progresi. Prioritou je také snížení povinných odvodů zaměstnavatelů na sociální pojištění zaměstnanců z 25 na 21,5 procenta a zrušení ekologických či uhlíkových daní.

ODS chce znovu zavést zdravotnické poplatky

Stejně jako v minulosti chce ODS podporovat živnostníky, pro které chce zachovat a neomezovat výdajové paušály. Pro začínající podnikatele chce strana prosadit roční daňové zvýhodnění.

ODS se také znovu hlásí ke zdravotnickým poplatkům, které současná vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL ruší. Podle bývalé poslankyně Lenky Kohoutové budou ve zdravotnictví bez poplatků chybět miliardy korun.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …