ODS se může vzteknout. Volit se musí, i kdyby trakaře padaly

26.07.2020 6:52

Senátoři ODS odmítli výroky Jana Hamáčka o nemožnosti volit kvůli onemocnění nemocí COVID-19. Chtějí, aby vláda umožnila lidem volit i přesto, že jsou například v karanténě. Chtějí naopak prosadit mimořádný příspěvek krajům a schválit zákon o liniových stavbách.

ODS se může vzteknout. Volit se musí, i kdyby trakaře padaly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý policejní prezident Martin Červíček

Anketa

Jak hodnotit Ludvíka Svobodu coby osobnost českých dějin?

96%
hlasovalo: 22634 lidí
„Zásadně nesouhlasíme s tím, že lidé můžou být na základě koronavirové pandemie omezeni na svém volebním právu. Vláda měla už od jara počítat s tím, že může nastat situace, kdy budou muset proběhnout volby i přesto, že bude v některých regionech vyšší počet lidí v karanténě. Zažili jsme už například nezákonně odložené senátní volby v Teplicích. Stát musí hledat cesty, jak umožnit lidem volit i v regionech, kde je epidemiologická situace horší,“ řekl předseda senátorského klubu Martin Červíček.

„Navrhujeme také kompenzaci pro kraje ve výši 500 Kč na obyvatele. Kraje přišly o spoustu peněz a je povinností státu jim tento výpadek nahradit. Nahradit přímo a rychle, nikoliv prostřednictvím dohod o navýšení fondu na investice do infrastruktury, nebo jiných prostředků, které mají omezené možnosti využití,“ dodal místopředseda senátorského klubu Zdeněk Nytra.

„Podporujeme také zákon o liniových stavbách, který je naprosto klíčový pro rychlejší výstavbu infrastruktury, především pak dálnic. Podporujeme ale také pozměňovací návrhy, které vedou k rozšíření působnosti tohoto zákona na další stavby,“ přidal senátor ODS Michal Kortyš.

Michal Kortyš

  • ODS
  • E-mail: KortysM@senat.cz, FB @kortysmichal
  • senátor

„Odmítáme také navýšení rozpočtu EU v souvislosti se schváleným víceletým plánem a plánem obnovy. Už před dvěma lety se Senát usnesl, že odmítá navyšování rozpočtu a tato naše pozice stále trvá,“ uzavřel Zdeněk Nytra.

Lidé v karanténě o volební právo pravděpodobně skutečně přijdou. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se korespondenční volba nestihne schválit. „Musím respektovat platný zákon,“ uvedl Hamáček. Ten založil k nadcházejícím podzimním volbám novou pracovní skupinu, která má za úkol navrhnout epidemiologické a bezpečnostní zajištění voleb na podzim.

„Ta odborná debata je o tom, jak vlastně ošetřit situaci, kdy je evidentní, že volby budou probíhat v době, kdy epidemie bude stále přítomná,“ poznamenal k současné koronavirové situaci Hamáček. Současný zákon dle jeho slov říká, že lidé, kteří mají omezenou osobní svobodu z důvodu ochrany zdraví obyvatelstva, nemají volební právo. „To jsem si nevymyslel,“ zdůraznil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Brutální.“ Už hrozí postup do „srdce Ukrajiny“. V TV opět žádost o zbraně

8:05 „Brutální.“ Už hrozí postup do „srdce Ukrajiny“. V TV opět žádost o zbraně

„Slova, která popisují všechen hněv, který cítíme, pravděpodobně ještě nebyla vynalezena,“ napsal uk…