ODS si vybrala Antitopolánka, píše komentátor z Reflexu. Stačit to však prý nemusí

19.01.2014 7:54

ODS si během včerejšího dne zvolila do svého čela Petra Fialu, člověka, který nemá nic společného s uplynulou érou. Podle politického komentátora Bohumila Pečinky tím zřejmě chce demonstrovat, že je schopna větších změn. Otázkou podle něj ale zůstává, zda to bude na její vysvobození z krize stačit.

ODS si vybrala Antitopolánka, píše komentátor z Reflexu. Stačit to však prý nemusí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

„Petr Fiala měl oslňující, tak trochu reaganovský projev, kde se ovšem ani slovem nevymezil k hlavním pilířům dnešní české politické reality, které utváří nesvatá trojice Okamura (nejpopulárnější politik), Babiš (nejsilnější vládní politik) a Zeman (prezident-expanzionista),“ ohlíží se Pečinka ve své glose pro internetovou podobu časopisu Reflexu za sobotním děním na kongresu ODS v Olomouci.

Fialův projev označuje Pečinka jako nepříliš analytický a o to více politicky sloganovitý. Skutečně podstatné politické otázky, mezi které patří například ekonomická krize, krok České národní banky či konflikty zájmů budoucích vládních politiků, prý svým spolustraníkům i veřejnosti stále dluží.

Celá Fialova kariéra je podle Pečinky lemována profesorským stylem. Nejdříve se stal šéfem katedry, děkanem, rektorem a později i ministrem školství a vždycky se snažil vystupovat jako ten, který slaďuje zájmy, smiřuje konflikty a nalézá řešení. „Otázka je, zda to bude stačit na vrcholnou politiku, kde se lídr musí čelně vymezit vůči svým konkurentům a odpovídat na přízemní otázky dne,“ podotýká komentátor.

Nemá za sebou Šloufy ani Dalíky

Nicméně oceňuje, že po éře hřmotného Topolánka, který bušil do stolu a vyvolával dojem síly, je v čele ODS člověk, který umí naslouchat a komunikovat. Po éře introvertního fyzika Nečase pak prý přichází spíše humanitně orientovaný intelektuál, který ví, co je rozpočet, má dáti – dal, přestože ani on nikdy nepracoval v soukromém sektoru. „A hlavně: Nemá za sebou Šloufy a Dalíky, má přiměřené sebevědomí, které si nemusí posilovat zdáním vnějšího lesku a politika pro něj není byznysem jinými prostředky. Prostě Antitopolánek,“ dodává.

Nyní už tak bude dle Pečinkových slov záležet pouze na něm samotném, zda dá novou energii ustrnulé ODS a udělá z ní opět důležitého hráče. „Už dlouho ODS nezávisela na rozhodnutí a štěstí jednoho člověka jako dnes,“ uzavírá redaktor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…