ODS uvažuje o mimořádné sněmovní schůzi. Kvůli „chaotismu“ vlády

05.03.2019 14:54

ODS zvažuje svolání mimořádné schůze Sněmovny kvůli možným úsporám státu ve zpomalující se ekonomice, pokud je vláda v dohledné době nepředloží namísto „chaotismu“ ve své daňové politice, píše ČTK.

ODS uvažuje o mimořádné sněmovní schůzi. Kvůli „chaotismu“ vlády
Foto: Archiv JS
Popisek: Jan Skopeček

Novinářům to dnes řekl místopředseda poslanců ODS Jan Skopeček s tím, že mimořádné zasedání by se mohlo uskutečnit koncem dubna. Uvedl to v souvislosti s neochotou vlády podpořit daňové změny, které ODS prosadila v Senátu do projednávaného daňového balíčku, i když je navrhla v jiné normě.

Senát doporučil snížit daň z přidané hodnoty na vybrané služby řemeslníků a točené pivo na deset procent už nyní daňovým balíčkem. Vláda s tím počítá až v novele o elektronické evidenci tržeb, kterou projednává Sněmovna. Spotřební daň na lahvové pivo horní komora doporučila snížit o šest haléřů na litr, podotkl předseda ODS Petr Fiala. Senátní změny, o nichž bude nyní rozhodovat Sněmovna, podpořili také opoziční Piráti.

ODS plánuje také požádat Sněmovnu, aby vyzvala vládu k podpoře českých zemědělců a výrobců potravin. Podle Veroniky Vrecionové (ODS) by vláda měla podpořit zastropování plateb zemědělcům. Ušetřenými penězi by měla zlepšit konkurenceschopnost výrobků malých a středně velkých českých zemědělců. Vrecionová to označila za lepší cestu než kontroly dováženého levnějšího masa z Polska. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) podle poslankyně udělal chybu, že zavedení těchto kontrol nekonzultoval s Evropskou komisí.

Občanští demokraté chtějí také Sněmovně navrhnout, aby požádala vládu o vyčlenění tří miliard korun na boj s kůrovcovou kalamitou. Žádost by měla provázet novelu lesního zákona, která by měla usnadnit boj s kůrovcem a kterou chce ANO prosadit už v prvním kole sněmovního projednávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…