Obětovat Evropany životnímu prostředí? Rusnok řekl věci, které ekoaktivisty zbarví ze zelena do ruda

30.10.2021 6:48

„K čemu nám bude, že dosáhneme stanovených cílů, například ve snižování oxidu uhličitého, když to bude cesta, která zdevastuje ekonomiku a životní úroveň lidí,“ varuje guvernér České národní banky Jiří Rusnok v rozhovoru pro server E15.cz před negativními dopady klimatické politiky Evropské unie. Podle guvernéra ČNB není zcela jisté ani to, že obětování Evropanů životnímu prostředí prospěje, a ne naopak uškodí. Aktivisté však nesouhlasí a po uveřejnění Rusnokových slov je jímá hrůza. Varují, že pokud nebudeme následovat plány Evropské komise, „vymřeme“.

Obětovat Evropany životnímu prostředí? Rusnok řekl věci, které ekoaktivisty zbarví ze zelena do ruda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Anketa

Litujete rozpadu Československa? (Ptáme se od 28. října 2021)

74%
21%
hlasovalo: 27809 lidí
Rusnok v pořadu Očima guvernéra na serveru E15.cz varoval před tím, abychom přijmuli zelenou politiku bez toho, že bychom se podívali i na její následky. To prý může být nebezpečné „zvláště pokud výrazně zasahují do ostatních sfér života, jak ekonomického, tak společenského“.

Politika Evropské unie v klimatickém balíčku Fit for 55, který má dovést evropské země k uhlíkové neutralitě, podle něj bude mít na ekonomiky členských zemích, ale i na jednotlivé firmy a občany, zásadní dopady.

Plány Evropské komise snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o 55 procent oproti roku 1990 i za pomoci zákazu prodeje nových aut se spalovacím motorem od roku 2035 či rozšíření emisních povolenek i pro domácnosti, to podle guvernéra naší centrální banky nelze přijmout bez jakékoli debaty. „Máme přece pravidla, že když se přijímají nové zákony, tak se správně má udělat analýza dopadů,“ ukázal Rusnok s tím, že u klima plánů EU žádné větší analytické studie nezaznamenal.

Kromě neexistence větších analýz kritizuje též absenci jakékoli větší veřejné debaty; přijetí plánů bez diskuse prý považuje za chybu.

Sám očekává, že dopady evropské politiky budou drastické a na stav hospodářství budou mít tyto plány zásadní vliv.

„K čemu nám bude, že dosáhneme stanovených cílů, například ve snižování oxidu uhličitého, když to bude cesta, která zdevastuje ekonomiku a životní úroveň lidí,“ zhodnotil guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Nesouhlasí ani s tím, že je alespoň zcela jisté, že pokud se Evropané obětují, tak pomohou životnímu prostředí. Vše guvernér ilustruje na příkladu s auty. V krajním případě si prý lidé nebudou moci nákup nového elektroauta dovolit a skončí tak u dojíždění ve starých ojetinách. „Jejich dopad na životní prostředí bude horší, než tomu je u moderních nových vozů se spalovacími motory,“ varuje guvernér ČNB.

Aktivisté si však stojí za prosazováním plánů EU za každou cenu. Geografka a aktivistka zaměřená na problematiku environmentální krize Michaela Pixová, jež v nedávných volbách neúspěšně kandidovala za Zelené, totiž míní, že pokud nebudeme následovat rady Evropské komise, pak prý „vymřeme“. „Česká národní banka radí: Vymřít je ekonomické. Anebo lépe. Pojďme se mít ještě chvíli dobře, vymřít za nás můžou naše děti. Well Done, Rusnok, jste velký ekonom,“ pravila aktivistka.

Hrůza však jímá i aktivisty z organizace Greenpeace. „Na mrtvé planetě totiž bude hrát ekonomika obrovskou roli...“ ohradili se vůči Rusnokovi. Bez jakýchkoli odkazů na jakékoli studie pak aktivistická organizace uvedla, že podle nich „studie dokazují, že řešit včas změnu klimatu je mnohem levnější, než následně řešit její zhoršené důsledky“.

A radikální hnutí Extinction Rebellion také nezůstalo pozadu. „Hoří nám dům a ČNB se ptá, jestli neplatíme až příliš za hašení požáru. Až lidstvo vymře, kolečka ekonomiky se naštěstí budou točit pořád dál. Dobrá práce, Česká národní banko!“ zaznívá od radikálních aktivistů, kteří míní, že klimatická krize představuje „systematické riziko“, které prý centrální bankéři úmyslně ignorují. „Čím dříve se své nebezpečné ideologie zbavíte, tím větší šance je s tím ještě něco udělat,“ zaznívá od nich.



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…