Objevují se nové pokusy o zneužití situace u humanitárních účtů, informoval Michal Hašek

28.06.2021 14:00 | Ze sítí

Čtvrteční bouře a tornádo zpustošilo Břeclavsko a Hodonínsko. V Jihomoravském kraji bylo poškozeno 1200 domů a několik desítek lidí utrpělo zranění, šest jich zemřelo. Dnes zasedl krizový štáb Jihomoravského hraje v Podivíně a o jeho výsledcích informoval na svém Facebooku bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Objevují se nové pokusy o zneužití situace u humanitárních účtů, informoval Michal Hašek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek, bývalý jihomoravský hejtman a exšéf Asociace krajů ČR

Než lidé pustí plynové spotřebiče je urgentní revize komínů a spalinových cest, jinak hrozí otrava oxidem uhličitým. V současné době je stále přes dva tisíce domácností bez dodávek plynu.  
 
Nad územím postiženým tornádem je ode dneška mimo složky státu bezletová zóna. „Opravdu není vhodné si tady dělat soukromou leteckou turistiku,“ upozorňuje Hašek, který sám se šéfy složek IZS a  hejtmanem kraje vyrazil do zasažených míst. „Všude obrovské nasazení lidí i techniky, velká chuť pomáhat,“ uvedl Hašek.
 
 
V současné době také finalizují závěry statiků, zástupců stavebních úřadů k demolicím zničených a poškozených nemovitostí, zítra by měl být definitivní seznam. Ty, které se budou muset zbourat, jsou označeny křížkem. Již teď je ale jasné, že k zemi půjdou desítky domů. 
 
 
Na jednání krizového štábu se řešila i pomoc zemědělcům. „Dnes jde do vlády mimořádný materiál o pomoci zemědělcům i obcím v gesci Ministerstva zemědělství České republiky. Dobrovolníci budou třeba i na čištění polí v okolí postižených obcí,“ zdůraznil Michal Hašek. 
 
 
Po přírodní katastrofě se objevila obrovská vlna solidarity, lidé jezdí do obcí pomáhat či přispívají na různé sbírky či transparentní účty, již se vybralo stovky milionů korun. Policie však již eviduje i pokusy o zneužití situace u humanitárních účtů. „Policie situaci monitoruje a každé podobné jednání bude stíháno a potrestáno dle zákona,“ uzavřel Hašek.
 
 
 

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…