Obludná manipulace s voliči! Z Hájkova serveru letí stížnost na ČT

26.09.2013 13:42

Server Protiproud.cz zveřejňuje stížnost akce D.O.S.T. na předvolební vysílání České televize a zjevné zvýhodňování několika stran, ke kterému při něm dochází. Jedná se prý o vážné narušení zákonem jasně definovaného statutu média veřejné služby, a navíc o ohrožení regulérnosti voleb. Nejděsivější na celé věci však prý je, že tento nerovný přístup je zcela otevřeně přiznáván v oficiálním dokumentu, nazvaném „Pravidla předvolebního a volebního vysílání ČT“.

Obludná manipulace s voliči! Z Hájkova serveru letí stížnost na ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hájek s Michalem Semínem na akci D.O.S.T.

Česká televize se podle hnutí D.O.S.T. zcela otevřeně hlásí k zásadě „odstupňované rovnosti“, která je v „Pravidlech“ vysvětlována tak, že bude brán zřetel na politický a společenský význam kandidujících subjektů“. Nabízí se pochopitelně otázka, na základě čeho bude posuzován onen „význam a činnost“ jako klíčový faktor, rozhodující o možnosti stran oslovit miliony televizních diváků.

Vrcholem však je podoba čtrnácti předvolebních krajských debat, do nichž mají být zváni pouze zástupci osmi nejsilnějších subjektů. Jejich jména budou přitom určena na základě průzkumu soukromých společností, což zároveň otevírá prostor pro značnou míru korupce. „Průzkumy prováděné privátními společnostmi neposkytují dostatečnou záruku objektivity a nemohou být klíčem k tomu, jaký prostor jednotlivé politické subjekty na půdě veřejnoprávního média dostanou,“ upozorňuje hnutí D.O.S.T.

Kandidujících stran je přitom pouze sedmnáct, nelze tedy říci, že by nebylo možné jim dát všem prostor z důvodu příliš vysokého počtu. Proto neexistuje jediný důvod, proč by nemohly dostat všechny stejnou šanci oslovit veřejnost.

A jako samotný vrchol nerovného přístupu se 24. 10., pouhý den před volbami, má konat závěrečná debata, do které mají být pozváni lídři všech „relevantních“ stran. Pojem „relevantnosti“ je však absolutně nejasný a navíc už vůbec není zřejmé, kdo ji bude posuzovat. Proto akce D.O.S.T. vyzývá generálního ředitele ČT Petra Dvořáka, aby zajistil skutečně rovný přístup politických stran do veřejnoprávního média, a hned poté ze své funkce odstoupil. 

  • Kompletní text si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…