Obráběč, řidička ještěrky a tichý ministr

27.05.2011 7:06

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek byl v pořadu Máte slovo už několikrát. Pokaždé horlivě hájil své návrhy a sypal z rukávu argument za argumentem. Tentokrát ho asertivita opustila, jeho vystoupení bylo tiché, odevzdané a téměř až uspávající.

Obráběč, řidička ještěrky a tichý ministr

Jaromír Drábek (TOP 09) měl v pořadu obhajovat nový zákoník práce, faktické obhajoby se za něj ovšem chopili viceprezidenti Hospodářské komory Jan Wiesner a Svazu průmyslu Pavel Juříček. Ministr naopak budil dojem, že už ho nebaví pořád dokola omílat, proč jsou jeho návrhy pro lidi výhodné.

Sledujeme téma zákoník práce

"Snažili jsme se do zákona aplikovat zjednodušení, ze kterých těží zaměstnanci i zaměstnavatelé," říkal Drábek, když ho obráběč Jaroslav Bláha vytrvale obviňoval z toho, že nadržuje zaměstnavatelům, kteří si tak budou moci své zaměstnance "podat" ještě o trochu brutálněji než dosud.

Zákon totiž například dává zaměstnavateli právo rozvázat pracovní poměr se zaměstnancem, který bude přistižen, že se v době své nemocenské věnuje jiným věcem než svému léčení. "Těch prvních 21 dní platí zaměstnavatel," argumentoval Juříček. "A je logické, že jestliže něco platím, chci nad tím mít kontrolu."

"Ale co když si v tu dobu jde ten nemocný zrovna nakoupit, protože mu nemá kdo nakoupit?" rozčilovala se bývalá řidička ještěrky Marcela Dubová, současně pracující v oblasti porcelánského průmyslu. "Od toho má vycházky," podotkl Wiesner a Dubová kývla.

Psali jsme:

  • Řež Paroubka a Bárty u Jílkové: Divačka hrozila upálením
  • Jílkovou ovládly vozíčky a berle. Zdravotně postižení proti vládě 
  • Chemiku! Děláte pokusy na lidech, slyšel Kalousek u Jílkové 
  • Tady vládnu já: Zaměstnavatelé si dělají, co chtějí

    Podle obráběče Bláhy si zaměstnavatelé už teď dělají, co chtějí. Když jim to Drábek navíc zlegalizuje, tak už to bude nehorázné. "Ve velkých firmách se to neděje, protože tam působí odbory, ale u těch malých firem to chodí tak, že zaměstnavatel vám řekne: Zákoník? Tohle je moje firma, tady platí moje pravidla! A hotovo."

    "V tom případě se máte obrátit na nejbližší úřad práce nebo inspektorát práce a podat tam na něj stížnost," opáčil Drábek. To prý lidi nedělají, čímž prakticky umožňují diktát zaměstnanců. "Málokdo zná svá práva a nebojí se je vymáhat."

    "V praxi by to přeci mělo vypadat tak, že zaměstnavatel je spokojen ze spokojenosti svých zaměstnanců, protože ti mu pak zůstanou a budou dobře pracovat," nastínil Wiesner. Podle Bláhy ale lidé chtějí práci tolik, že se jim víc vyplatí nechat se "ždímat" než hledat si něco jiného.

    "To je ale ta chyba," reagoval Jurčík. "Snažíme se kultivovat celou tu sféru. Když budou tvrdší tresty pro zaměstnance, nebudou se ulívat a fixlovat nemocenské. Když budou tvrdší postihy pro zaměstnavatele, nebudou své podřízené využívat."

    Mnoho lidí je spokojeno tak, jak je

    Podle Drábka rozhodně nelze sledovat jen jednu stranu vzorce. "Píší mi lidé, kteří mají problémy se zaměstnanci a říkají: Já nechci, abyste to řešil, ale abyste o tom věděl. My tu pak posloucháme, že zaměstnavatelé se chovají nekale, ale ono je to oboustranné," podotkl.

    "Je to špatné," shrnul situaci Bláha. A lepší to podle něj nebude. Alespoň ne s návrhy, které ministr prezentuje. Ten ale zopakoval, že budou výhodné pro všechny. I obráběč Bláha to prý pocítí.

    Sledujeme pořad Máte slovo:

    Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: par

    PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

    Porodnost

    Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

    15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

    Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…