Obrana nakoupí radary za 1,5 miliardy. Původně se počítalo s 650 miliony

15.01.2020 20:31

Ministerstvo obrany dnes uzavřelo smlouvu na nákup dvou kompletů pasivních sledovacích systémů DPET za 1,5 miliardy korun včetně DPH. Jejich základem jsou radiolokátory Věra NG od české firmy ERA. ČTK to sdělil tiskový mluvčí Ministerstva obrany Jan Pejšek. Obrana původně u zakázky předpokládala cenu asi 645 milionů korun bez DPH.

Obrana nakoupí radary za 1,5 miliardy. Původně se počítalo s 650 miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radar

Podle mluvčího je rozdíl způsoben stářím cenového průzkumu, který nepočítal s nákupem modernější technologie. Dohodnutou částku ověřil znalecký posudek, uvedlo ministerstvo.

Základem systému DPET jsou nové pasivní sledovací systémy Věra NG. V každém kompletu je kromě radiolokátorů pět nákladních vozidel Tatra T-815 8x8, terénní automobily, stany, potřebná výpočetní technika a další součásti.

Pasivní radiolokátory přijímají elektromagnetickou energii z okolí, samy ale žádné signály nevysílají. Žádný radar je proto nemůže odhalit. Dokážou sledovat mnoho cílů současně.

Smlouvu podepsali náměstek ministra obrany pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Filip Říha a generální ředitel ERA a.s. Viktor Sotona.

„Na využití pasivních sledovacích systémů se Armáda České republiky dlouhodobě specializuje. Nákup nových špičkových technologií schopnosti našich vojáků v této oblasti ještě více posílí,“ uvedl k pořízení nových radarů ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Podle Říhy vojáci komplety dostanou v letech 2021 a 2023. „Cena je v místě a čase obvyklá, což máme ověřeno nezávislým znaleckým posudkem,“ uvedl náměstek.

Ministerstvo obrany zakázku v únoru předložilo vládě, v té době uvádělo jako předpokládanou částku 645 milionů korun bez DPH. „Původní odhadovaná cena vycházela ze starého ocenění, ke kterému došlo v roce 2015,“ uvedl Pejšek. Dva nové komplety jsou podle něj výrazně modernějším systémem, který je ve srovnání s dosud využívanými pasivními radiolokátory Věra S/M technologicky a kvalitativně na mnohem vyšší úrovni. „Tomu odpovídá i cena, která byla ověřena a verifikována nezávislým soudním znalcem,“ uvedl. Dodal, že před současným nákupem nebyl zadán aktuální cenový průzkum. „Proto je rozdíl v odhadované a skutečné ceně. Vzali jsme si z toho ponaučení do budoucna,“ dodal.

Systémy DPET jsou novou generací pasivních sledovacích systémů Věra S/M, které česká armáda používá od roku 2000. V příštích letech je ve výzbroji nahradí právě DPET. Systém dokáže podle Pejška například skrytě zjišťovat, analyzovat a vyhodnocovat primární radiolokační data. Umožňuje zjistit přesnou polohu pozemních, leteckých i hladinových cílů a dokáže je i nadále sledovat. „Celý systém je vysoce variabilní a vojáci ho mohou podle potřeby nasadit ve složitější či jednodušší variantě,“ poznamenal Pejšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…