Obrana vybrala afghánské tlumočníky, kterým nabídne pomoc

13.08.2021 6:15

Ministerstvo obrany vybralo afghánské tlumočníky, kterým poskytne pomoc. Primárně budou spolupracovníkům české armády nabídnuty peníze, vyloučeno není ani jejich přemístění do Česka. Vybraní Afghánci, kteří českým vojákům pomáhali v "nejaktuálnějším období", budou přímo kontaktováni v nejbližší době, sdělila ČTK Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Ministerstvo zahraničí je připraveno udělit české ambasádě v Kábulu výjimku, aby mohla zajistit potřebná víza. Podrobnosti nechtějí české úřady kvůli bezpečnosti sdělovat. Podle informací ČTK by se pomoc měla týkat asi dvou desítek tlumočníků.

Obrana vybrala afghánské tlumočníky, kterým nabídne pomoc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Metnar, ministr obrany

Afghánským spolupracovníkům koaličních vojsk hrozí smrtí povstalecké hnutí Tálibán, které v poslední době zaznamenalo mnoho vítězství. Jeho bojovníci se zmocnili správních středisek 11 ze 34 provincií, což představuje více než dvě třetiny rozlohy Afghánistánu. Naposledy obsadili Herát. Alianční státy včetně USA proto své bývalé spolupracovníky ze země evakuují. Německo dnes kvůli situaci vyzvalo své občany, aby neprodleně zemi opustili. ČTK oslovila české ministerstvo zahraničí, zda chystá podobný krok.

Česká vláda schválila na konci července program, který umožňuje pomoci překladatelům, kteří pracovali ve prospěch českých sil působících v Afghánistánu, a jejich rodinám. „Program je navržen tak, aby zohlednil náročnost služby jeho potenciálních a prověřených uživatelů a akceptoval individuální preference," uvedla Zechmeisterová. Dodala, že primární možností asistence je poskytnutí peněz. "Není ale vyloučeno ani přemístění do ČR," dodala.

Ministerstvo nechce kvůli bezpečnosti a ochraně účastníků programu sdělovat počty tlumočníků ani specifikovat nabízenou pomoc. Program se připravoval několik měsíců. Část překladatelů podle neoficiálních informací ještě před vyostřením situace v Afghánistánu v posledních týdnech preferovala spíše finanční pomoc před azylem v ČR.

Deník N, který na problémy spolupracovníků české armády opakovaně upozorňuje, v pátek uvedl, že oslovil osm překladatelů, se kterými je redakce v kontaktu. Odpovědělo sedm z nich, že o pomoci žádnou informaci z Česka do té doby nedostali. Podle Zechmeisterové české úřady plánují vybrané Afghánce oslovit v nejbližší době. „Považujeme za důležité zdůraznit, že jde o tlumočníky, kteří s českou stranou spolupracovali v tom nejaktuálnějším období. Ti byli vybráni a budou kontaktováni přímo. Pokud se tak nestane, znamená to, že nebyli do programu zařazeni," doplnila.

Ministerstvo zahraničí ČTK sdělilo, že je připraveno poskytnout ministerstvu obrany veškerou asistenci. „Včetně toho, ze může udělit výjimku zastupitelskému úřadu v Kábulu tak, aby mohlo zajistit nabírání víz," uvedlo. Bližší informace nechce Černínský palác sdělovat.

Za spolupracovníky české armády se postavil prezident Miloš Zeman, otevřený dopis vládě napsali i veteráni, vojáci, organizace prosazující ochranu lidských práv a řada osobností veřejného života. Poukázali na špatnou bezpečnostní situaci v Afghánistánu a na nebezpečí, které tlumočníkům hrozí.

V minulosti již Česká republika podobný program měla, armáda v něm spolupracovala s ministerstvem vnitra. Náčelník generálního štábu Aleš Opata již dříve na výboru obrany řekl, že se týkal asi 100 lidí včetně rodinných příslušníků. Bývalý příslušník speciální jednotky Vojenské policie (SOG) Lumír Němec, který v Afghánistánu působil, dnes v České televizi řekl, že program ukončil v roce 2017 ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podle Němce v té době armáda slíbila přesun dvěma tlumočníkům, se kterými je v kontaktu a kteří již tehdy absolvovali potřebné pohovory. Tito lidé mají dosud o azyl zájem. Jeden z nich již podle Němce obdržel v Kábulu výhrůžky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…