Obří dezinformace. Pokud Klíma nerezignuje, znamená to jediné... Vydavatel tuší

30.06.2022 19:55

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) přímo tragicky nezvládá boj s dezinformacemi, píše ve svém komentáři vydavatel Aleš Borovan, učinila z něj „zpackanou frašku“. Odpovídající reakcí na takový průšvih jako bylo vypnutí „dezinformačních“ webů či šíření lživých informací ze strany vládních politiků a stran podle něj může být jedině rezignace vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací Michala Klímy.

Obří dezinformace. Pokud Klíma nerezignuje, znamená to jediné... Vydavatel tuší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Klíma, vládní zmocněnec pro dezinformace

„Obřím průšvihem a dle řady právníků porušením základního zákona tohoto státu, tedy ústavy, se stalo vypnutí tzv. dezinformačních webů bez jakéhokoliv právního podkladu na jaře 2022. Porušování práva a nemožnost soudního přezkoumání je typická spíše pro diktatury a autokratické režimy, nikoliv pro demokracie,“ uvádí Borovan s tím, že nad postupem vlády a dalších jako je sdružení CZ.NIC vyjádřili velké pochybnosti i renomovaní právníci.

  • Původní text ZDE

Šíření dezinformací se nevyhnuli ani někteří vládní politici a strany. „Ministryně Helena Langšádlová (TOP 09), která se věnuje dezinformacím, má po skandálních výrocích o neziskovce Aliance pro rodinu pověst usvědčené dezinformátorky a musela se za šíření dezinformací sama omluvit (viz zde). Stejný průšvih za podobné výroky má i kontroverzní poslankyně Olga Richterová (Piráti) a ta je bude muset vysvětlovat před soudem (viz zde),“ připomíná Borovan.

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11247 lidí
Také TOP 09 na svém facebookovém profilu podle Borovana bezostyšně tvrdí, že s eurem bychom měli nižší inflaci, což erudovaní ekonomové zpochybňují. Ministr Ivan Bartoš (Piráti) na svém facebookovém účtu bezstarostně šíří nepravdy v souvislosti s Tomiem Okamurou (SPD). Jednou z oblastí, kde ve velkém bují dezinformace, je elektromobilita.

Borovan se pozastavuje nad chystaným zákonem o tzv. dezinformacích. „Nejde jen o to, že dezinformace zatím nikdo neuměl definovat. Důležitá je jiná věc: stále platí, že největším dezinformátorem s největším dopadem je stát, státní organizace – jak to přesvědčivě ukázaly uplynulé dva roky s čínským koronavirem,“ dodává Borovan.

Celé to působí jako nepodařený vtip, k většině z výše uvedených skandálů vládní zmocněnec Klíma mlčel. Podle Borovana by proto byla namístě jeho rezignace: „Existují jen dvě varianty. První, že se tyto věci dějí bez Klímova vědomí a že tedy vládní zmocněnec pro dezinformace (v reálu spíše jde o zmocněnce pro vládní propagandu v masových médiích) ve skutečnosti působí jako maskovací fíkový list. Pak by bylo dobré, aby sám z postu odešel. Anebo za tyto věci nějak spoluodpovídá a pak je rezignace, pokud je Česko stále demokracií, jedinou možností,“ uzavírá Borovan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…