Obyvatelé luxusní čtvrti Paříže zuří jako nikdy. Starostka jim tam stěhuje nové „nájemníky“

05.09.2016 11:25

Obyvatelé luxusní čtvrti Paříže jsou zděšeni. Úřady jim začaly jen několik metrů od jejich apartmánů budovat uprchlický tábor. Manželka bývalého prezidenta Sarkozyho Carla Bruni, ruští oligarchové a zahraniční diplomaté tak brzy dostanou „nové sousedy“ ze zemí Blízkého východu a Afriky.

Obyvatelé luxusní čtvrti Paříže zuří jako nikdy. Starostka jim tam stěhuje nové „nájemníky“
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Francie zažívá zničující povodně. Takto vypadá Seina a její břehy v centru Paříže, jinak druhá nejdelší řeka v zemi galského kohouta. V noci z pátku na sobotu má její hladina kulminovat.

Rozzuření majitelé apartmánů v hodnotě až tří milionů dolarů již nasbírali padesát tisíc podpisů pod petici, která se staví proti rozhodnutí úřadů. Na místě poblíž Bois du Boulogne (Bouloňského lesíka, pozn. redakce) v 16. pařížském obvodu již vyrostly dvě ze čtyřiadvaceti plánovaných dřevostaveb, kde by měly pobývat především ženy a děti. Zdejší starousedlíci plány úředníků rezolutně odmítají. Obávají se, že se z jejich výstavní čtvrti stane nové Sangatte, tedy uprchlický tábor Červeného kříže v Calais.

Jak konstatuje britský deník Daily Mail, zdejší čtvrť je třetí nejbohatší v Paříži a vedle ruských oligarchů, arabských ropných magnátů a miliardářů z celého světa zde žije i Sarkozyho manželka Carla Bruni. Tato doposud poklidná pařížská čtvrť je oblíbeným místem pro francouzské rodiny, protože se zde nachází celá řada parků a městské zeleně. Sídlí zde fotbalový klub Paris St. Germain a každý rok se zde hraje prestižní tenisový grandslamový turnaj Roland Garros.

Úřady sice již začaly stavět, ale místní obyvatelé nic nevzdávají. Podpisy pod petici nazvanou „Nechceme Sangatte v Bois du Boulogne“ každý den přibývají. Jejich úsilí však podporují i někteří místní radní. „Městská rada ovládaná socialisty buduje uprchlický tábor v rámci své nezodpovědné levicové agendy. Starostka Anne Hidalgo chce Bois de Boulogne z politických důvodů přeměnit na nové Sangatte,“ tvrdí radní Claude Goasguen.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Obdobný názor zastává také místní podnikatel, který se představil pouze pod jménem Etienne. „Úřady nám svůj plán násilně vnutily a vůbec přitom nerespektovaly zásady demokracie. Brzy se sem přistěhuje obrovské množství lidí, kteří nemají s touto čtvrtí nic společného. Nejprve jich budou stovky a za nimi budou přicházet další a další. Podobný vývoj jsme viděli v Calais, kde se nakonec shromáždilo až deset tisíc lidí. Hodnota našich bytů půjde navíc prudce dolů.“

Socialistická starostka Hidalgo minulý týden oznámila, že se budou v Paříži budovat hned dva uprchlické tábory. První bude stát v Bois du Boulogne a druhý, kde budou ubytováni muži, zase v blízkosti terminálu vysokorychlostních vlaků Gare du Nord Eurostar. Vybudování uprchlických táborů bude stát čtyři miliony liber a devadesát procent nákladů zajistí centrální vláda, zbytek potom městské rady. Ani v jednom případě rozhodnutí starostky lidí nevítají s nadšením.

„Nebude to mít jen vliv na cenu našich bytů, ale v místě se také zvýší zločinnost,“ soudí Simone Durand, která v místě vlastní dva byty. Přidává se k ní také pravicový komentátor a kritik socialistické vlády Serge Federbusch. „Jak vidíme v celé Paříži, uprchlíci nemají žádný majetek a zejména mladí muži jsou náchylní k porušování zákonů. Výstavba uprchlických táborů v těchto místech je skutečně směšná a ničemu a nikomu nepomůže.“

„Socialistická vláda se snaží uprchlíky přesunout z Calais, odkud se snaží dostat do Velké Británie, do Paříže a lze předpokládat, že se do hlavního města začne stahovat ještě větší množství migrantů. Již nyní jsou parky i prostory u železničních mostů místem, kde celá řada z nich přespává. Policisté se snaží tyto improvizované tábory ničit, ale uprchlíci se do nich vždy znovu vracejí,“ píše Daily Mail s tím, že pokud příští rok v prezidentských volbách zvítězí republikáni, mohli by se Francouzi uprchlíků zbavit tím, že by jim umožnili volný průchod do Velké Británie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…