Očerňující inzerát advokáta Zavadila není jeho první diskreditující kampaní

31.01.2013 9:58

Celostránkový inzerát očerňující Karla Schwarzenberga (TOP 09), který před druhým kolem prezidentské volby nechal otisknout v deníku Blesk bývalý důstojník StB Vladimír Zavadil a vstoupil tak výrazně do prezidentské volební kampaně, není jeho prvním politickým angažmá.

Očerňující inzerát advokáta Zavadila není jeho první diskreditující kampaní
Foto: Hans Štembera
Popisek: V prezidentském volebním štábu Karla Schwarzenberga. Fenomén Karel zůstal nakonec poražen

Jak zjistil deník MF Dnes, je Zavadilovo jméno spojeno i s diskreditační kampaní před komunálními volbami v roce 2010. Něco podobného jako Schwarzenberga potkalo tehdy Občanské sdružení Chodov, které v Praze 11 konkuruje místní ODS. "Začalo to oznámením, že jsme zpronevěřili dva miliony korun," popisuje předseda sdružení Jiří Štyler.

Policie žádnou zpronevěru neodhalila a případ odložila. Ale krátce poté se v ulicích Prahy 11 začaly objevovat letáky a další tiskoviny, které zpronevěru popisují jako hotovou věc.

"Pod jeden takový pomlouvačný článek se podepsal exposlanec ODS Jiří Janeček. To trestní oznámení na nás podal jménem městské části advokát Vladimír Zavadil," říká Štyler.

Výhodný obchod

S Prahou 11, kde je starostou představitel ODS Dalibor Mlejnský, pojí Zavadila výhodná spolupráce. Místní radnici totiž poskytuje právní služby, za které od roku 2007 vyúčtoval čtyři a půl milionu korun. Z faktur je přitom nezjistitelné, jaký druh služeb Zavadil městské části poskytl.

Opozice v Praze 11 se snaží smlouvy se Zavadilem vypovědět, ale bezúspěšně. "Odbory městské části jsou s prací této kanceláře spokojeny," řekla mluvčí Andrea Wolfová.

Zavadil, který byl důstojníkem kontrarozvědky komunistické Státní bezpečnosti, se k nedávným inzerátům proti Karlu Schwarzenbergovi přihlásil. Připustil, že za to bude muset nést nějaké následky.

Sám Zavadil se před časem k práci pro StB přiznal. Nyní už o tom hovořit nechce. "Nevím, nevím, k tomu se vůbec nebudu vyjadřovat," řekl serveru iDnes.cz.

Volební štáb Miloše Zemana se od Zavadila distancoval. Schwarzenberg se kvůli pomlouvačnému inzerátu obrátil na policii. Případu se věnuje i Kontrolní rada České advokátní komory, která prověřuje, zda Zavadil nepřekročil její etický kodex. V krajním případě mu hrozí i zákaz činnosti nebo vyloučení z komory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…