Ochrankář šel k soudu za incident v ostravském nákupáku. Muž prý vyhrožoval teroristickým útokem, při pacifikaci se mu mělo zastavit srdce

19.04.2017 22:11

Rozplést kontroverzní kauzu, kdy bývalý člen ostrahy agentury SSI Roman Angelov tvrdě zpacifikoval agresivního schizofrenika v ostravském nákupním centru Nová Karolína, nebude určitě jednoduché. Muž totiž po zásahu Angelova, který se podle vlastních slov musel bránit jeho napadení, upadl do bezvědomí a dnes je těžce postižený. Závažnou kauzu řešil už na svém druhém jednání ve středu 19. dubna Okresní soud v Ostravě.

Ochrankář šel k soudu za incident v ostravském nákupáku. Muž prý vyhrožoval teroristickým útokem, při pacifikaci se mu mělo zastavit srdce
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Komplikovaný případ se udál loni na jaře v jídelně  McDonald’s v areálu jednoho z největších ostravských obchodních center Nová Karolína. Tehdy se jeho zákazník, 31letý doktor práv a diagnostikovaný paranoidní schizofrenik, domáhal jídla, i když za něj nezaplatil. Obsluha se proto obrátila na ochranku a velitel směny poslal k incidentu třiapadesátiletého Romana Angelova, který dříve sloužil u cizinecké policie. Podle slov státní zástupkyně, jak to dříve uvedl server iDNES.cz, měl Angelov vyvést vzpouzejícího se zákazníka na chodbu k únikovému východu, kde ho prý dvakrát udeřil pěstí a povalil jej na břicho. U muže mělo pak dojít k zástavě srdce.

„Najednou mě začal škrtit, úplně na mě visel, tak jsem mu dal z každé strany jednu facku, a teprve až jsme byli tři, tak jsme ho zvládli. Musel jsem se bránit,“ uvedl při předchozím soudním jednání Roman Angelov. Na místo se posléze dostavila policie. O tom, kdo přivolal později i záchranku, není v současné době zcela jasno, zda ochranka, či policie. „Muž se mi snažil prokázat policejním odznakem a vyhrožoval, že pokud nedostane jídlo, hrozí teroristický útok. Zblízka jsem viděl jeho zúžené zorničky a hned jsem věděl, že s ním není něco v pořádku, připadal mi pod vlivem drog,“ konstatoval u středečního projednávání případu Angelov, který dnes pracuje jako řidič MHD.

Soud pak v dalším průběhu jednání vyslýchal svědky a nechal číst předchozí svědecké výpovědi. V nich například zaměstnankyně obchodního centra Marina H.,  která tam zajišťuje úklid, potvrdila výpověď obviněného Angelova s tím, že měl ale rozkuráženého hosta udeřit pěstmi. „Agresivní muž se vzpíral, bránil se vyvedení. Před odchodem do exitu mu spadly brýle. Později, když byl na zemi, jsem uviděl krev pod jeho obličejem. Dva členové ochranky se ho snažili zpacifikovat, ale on se pořád vzpíral, vyvíjel velkou sílu, neúměrnou jeho postavě. Nebylo to vůbec jednoduché. Snažili jsme se mu dát ruce za záda. Teprve až poté, co přišla hláška do vysílačky, že policie už je na místě, se muž uklidnil. Když přišla policie, vysvětlili jsme případ a přenechali jim situaci k vyřešení. Policisté se následně rozhodli nasadit zpacifikovanému muži pouta,“ popsal situaci svědek Běla, další člen ochranky z nákupního centra, který nejprve celý incident sledoval na obrazovce a potom odběhl pomoci svým kolegům. Nyní však už u agentury také nepracuje.

„Z výpovědi svědků dnes nevzešlo žádné průlomové zjištění. Svědecké výpovědi zůstaly prakticky stejné, jak je zaznamenala policie. Velmi důležité bude příští soudní jednání, které proběhne za dva měsíce. V něm budou odborní znalci posuzovat a prověřovat svědecké výpovědi. Bez toho bych si dnes opravdu netroufl spekulovat, na čí straně je vina,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz soudce a zároveň tiskový mluvčí Okresního soudu v Ostravě Lukáš Delong. Při prokázání viny hrozí Romanu Angelovovi dvou- až osmiletý nepodmíněný trest, může však být také zcela osvobozen.

Případ má ale ještě jednu důležitou rovinu. Bezpečnostní agentura totiž Angelova i další členy ochranky zaměstnávala podle výpovědi svědků i obviněného jen na dohodu, a to za dost podivných okolností. Nyní se tak nemá, stejně jako Angelov, k  uhrazení lékařských úkonů za milion a půl, jak nyní požaduje zdravotní pojišťovna.

Tématem se také zabýval SECURITY Magazín, více ZDE

Autoři: jas, koz
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…