Očkování na covid: Nebude fungovat. Ne tak, jak si myslíte

22.10.2020 7:43

Jak dlouho budou trvat proticovidová opatření? Než přijde vakcína? Podle britského profesora Salisburyho to bude déle. Vakcíny totiž nefungují na sto procent. I pokud se podaří proočkovat velkou část seniorů, podstatná část z nich bude nemocí dále ohrožena, obává se. K ochraně seniorů tak bude nutné proočkovat velkou část populace. Včetně mladých. Na vakcínu přitom spoléhá strategie Romana Prymuly.

Očkování na covid: Nebude fungovat. Ne tak, jak si myslíte
Foto: pixabay.com
Popisek: Očkování - ilustrační foto

Dnešním ránem začal platit vládou uvalený lockdown a s ním i opatření jako uzavření sítě maloobchodů mimo výjimky, zákaz vycházení kromě nutných případů a zákaz sdružování v počtu větším než 2 kromě rodinných příslušníků a dalších výjimek. Ministr Prymula uvedl, že cílem opatření je srazit reprodukční číslo R na 0,8, aby nedošlo ke kolapsu zdravotního systému. Jak dlouho tedy budou opatření zavedena, není známo. Nouzový stav by měl oficiálně skončit 2. listopadu, nicméně jeho prodloužení je jen otázkou hlasování parlamentu.

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí

Prymula již dříve uvedl, že jeho plán spoléhá na to, že bude vyvinuta vakcína. Řekl tak v interview s Bohumilem Pečinkou v Reflexu. Naděje vkládá do společnosti Astra Zeneca. „Když splní, co řekla, ještě koncem roku tu máme deset procent vakcíny, zbytek v prvním a druhém kvartále příštího roku. Tím pádem bychom to stihli do konce roku roku 2021,“ řekl bývalý předseda České vakcinologické společnosti. Dodal ovšem, že se zatím žádná vakcína nedostala do fáze registrace. Uklidňoval, že virus narozdíl od chřipky příliš nemutuje, tudíž by vakcína neměla zastarat. „Dnes je těch vakcín asi 160 a věřím, že deset z nich se dostane do finále. Riziko, že tam dojde k mutaci, je poměrně malé. Ano, může se stát, že jedna z vakcín vypadne. Čím komplexnější vakcína bude, tím je větší šance, že bude chodit,“ informoval.

Na účinnost vakcíny, pokud bude, ovšem vrhá stín David Salisbury, bývalý ředitel pro imunizaci v rámci ministerstva zdravotnictví Spojeného království, v deníku Guardian. Co se týče dostupnosti vakcíny od společnosti Astra Zeneca, o té se mluví již o lednu. Znamená to ošem, že se svět vrátí do normálu?

Dle Salisburyho ne. Vakcíny mají totiž účinnost vyjádřenou v procentech. A žádná není stoprocentní. Kolik procent populace bude vakcínou ochráněno je tedy celkem jednoduchá aritmetika, kde se účinnost vakcíny vynásobí procentem proočkované populace.

Velká Británie má v současnosti program na ochranu seniorů před chřipkou, při níž dokáže zajistit očkování pro 75 % seniorů starších 65 let každý rok. Salisbury tedy předpokládá, že pokud bude covidové vakcíny dostatek, dokáží dosáhnout stejného procenta i u ní. Ale pokud bude účinnost vakcíny 75 %, v realitě to znamená, že ochráněno bude pouze 56 % této populace, tedy trochu více než polovina. Což k zastavení viru nestačí, upozorňuje. Druhá polovina by stále byla v nebezpečí a navíc by nebylo jasné, kdo v nebezpečí je a kdo ne. "Odvolat pravidla na rozestupy by pak byla ruská ruleta," tvrdí expert. A to jsou jenom senioři. V rizikové skupině Britů pod 65 let se podaří očkovat 50 % z nich, když je dobrý rok. A se 75% účinností to znamená, že chráněna bude o něco více než třetina. Aby toho nebylo málo, podle Salisburyho jsou americké i evropské regulační orgány ochotny schválit i vakcínu, u které dolní hranice účinnosti bude 50 %. Co to udělá s procenty ochráněných je nabíledni. V červenci Peter Marks z americké FDA (agentura, která schvaluje nové léky) vysvětlil, proč je povolená hranice tak nízká. Kdyby totiž trvali na účinnosti 70 % nebo až 80 %, bylo by docela dobře možné, že vakcína nepřijde dříve, než se popualce takzvaně promoří sama od sebe.

Bývalý ředitel pro imunizaci poukazuje také na to, že vakcíny chrání kromě očkovaného i společnost tím, že zabraňují přenosu nemoci. Usuzuje, že pokud má dojít k zastavení přenosu, bude nutné očkovat všechny, ne jen lidi v rizikové skupině a dokud se tak nestane, život se nevrátí do normálu. Problém podle něho bude přesvědčit mladé, aby se nechali očkovat, ne pro svou ochranu, ale pro ochranu jiných. "Dodržování pravidel ohledně covidu-19 jako jsou rozestupy, lockdown, práce z domova, zrušené dovolené a podobně, záleží na důvěře. Pokud nám politici tvrdí, že opatření budou trvat jen do té doby, než dorazí vakcína, vytváří se v lidech falešná naděje," říká David Salisbury a varuje, že pokud nebudou vytvořena realistická očekávání, důvěra v opatření je v nebezpečí. Naděje a optimismus jsou sice potřeba, ale zároveň je potřeba lidi informovat, že vakcína poskytne určitou ochranu, ale nevrátí život do starých kolejí.

V rozhovoru pro Reflex Roman Prymula uvedl, že ideální stav bude, když si 15 % populace v nějaké formě projde nemocí a 50 % až 60 % bude očkováno. Není známo, jak dlouho člověka chrání protilátky, které se v průběhu nemoci vytvoří, ovšem podle Salisburyho jednoduchého výpočtu by v nejhorším případě, kdy by vakcína měla pouze 50% účinnost a bylo proočkováno 50 % popualce, by jí byla chráněna pouze čtvrtina všech obyvatel. A pokud by byla účinnost 75 % a proočkování na úrovni 60 %, stále by se nejednalo ani ne o polovinu (45 %).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…