Očkování proti covidu a protilátky v těle. Arenberger vysvětloval. Došlo i na covid pas

16.04.2021 6:50

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger dnes v Poslanecké sněmovně v rámci interpelací odpovídal na otázky související s očkováním proti koronaviru. Poslanec Pavel Jelínek (SPD) se ptal na vhodnost očkování lidí, kteří mají prokazatelně vysokou úroveň protilátek, a na to, jak dlouho skutečně působí protilátky po očkování. Ministr ve své odpovědi uvedl, že očkování cílí úplně na něco jiného, než proti čemu má pacient protilátky. Směry, jak pokračovat dál, se prý stále zvažují.

Očkování proti covidu a protilátky v těle. Arenberger vysvětloval. Došlo i na covid pas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zdravotnictví Petr Arenberger

V současné době probíhá očkování v naší populaci proti covidu-19. Nyní se mohou registrovat osoby nad 65 let. Mladší ročníky přijdou na řadu snad na konci léta. „Přesto se musím zeptat na otázku vhodnosti očkování lidí, kteří mají prokazatelně vysokou úroveň protilátek na covid-19. Je stanovena časová hranice, do kdy je považována výše protilátek po prodělané infekci za dostačující, a to na 90 dní. Z jakých čísel tato doba vychází?“ interpeloval ministra Jelínek.

Podle šéfa resortu zdravotnictví panuje stále mnoho otevřených otázek, které je potřeba potvrdit, nebo vyloučit. Probíhají klinická sledování. „Ty tři měsíce je vlastně primární informace, která vychází z těch prvních testů,“ uvedl ve své odpovědi s tím, že existují i data, která ukazují, že třeba je to až šest měsíců. Čili je to velmi individuální.

Pacient skutečně může být podle Arenbergera třeba i dlouhodobě chráněný proti virové infekci, a přitom nemusí mít detekovatelnou hladinu protilátek po prodělané infekci. Jiné je to samozřejmě u protilátek proti očkování, které ale cílí na něco jiného než protilátky proti té vlastní virové infekci. „Ty jsou proti tomu celému obalu a při očkování je to vždycky tam, kde je to cíleno proti tomu konkrétnímu útvaru toho viru, což v tomto případě je vlastně ve všech případech u očkovacích látek, které máme, proti nástroji, kterým ten virus proniká do buňky,“ podal následně poslanci odbornou odpověď.

Interpelující Jelínek pak položil doplňující otázku, zda se v tom případě například zvažuje možnost umožnit těm, kteří si na vlastní náklady nechají zjistit výši protilátek, využívat podobné výhody jako očkovaným lidem, konkrétně se pak dotazoval v tomto případě i na covid pas.

Ministr zdravotnictví ve své odpovědi uvedl, že co se týká covid pasu, který bude mezinárodním nástrojem identifikace očkovaných, nemocných nebo pacientů, kteří prodělali onemocnění nebo případně kteří mají negativní vyšetření na covid-19, musí se vše udělat v souladu s evropskou legislativou nebo s evropskými předpisy.

„Zjišťujeme všechny možnosti. Já myslím, že určitě stanovení protilátek je jednou z možností, jakým způsobem identifikovat relativně málo rizikového pacienta,“ dodal závěrem a zopakoval, že imunita proti virové infekci není jenom ta protilátková, je i buněčná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…