Od TOP 09: Srovnávat smlouvu s USA se zvacím dopisem může jen ten, kdo obdržel noty z Ruska

28.06.2023 11:51

MONITORING Poslanci včera přerušili jednání o americko-české obranné smlouvě známé pod zkratkou DCA. Jednání bude pokračovat dnes odpoledne po 15. hodině. Politici vládních stran vyčinili opozici za to, co zatím předvedla. A nejen oni…

Od TOP 09: Srovnávat smlouvu s USA se zvacím dopisem může jen ten, kdo obdržel noty z Ruska
Foto: FB Jany Černochové
Popisek: Podpis smlouvy o spolupráci mezi USA a ČR

Dolní komoru Parlamentu čeká další kolo jednání o americko-české obranné smlouvě o spolupráci známé pod zkratkou DCA. Předseda SPD Tomio Okamura se pokusil urychleně shodit projednávání této smlouvy ze stolu. A neuspěl.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) opozici vyčinil.

„To, co předvádí SPD a KSČM kolem obranné smlouvy s USA (DCA), je absolutně nedůstojné. Jejich svévolnému výkladu některých bodů smlouvy se musím smát. Napište si rovnou do stanov, že jednáte ve prospěch Ruska, ‚vlastenci‘,“ kroutil hlavou lidovecký europoslanec.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Okamura přirovnal podpis smlouvy s Američany k invazi Sovětů do Československa v roce 1968 a to pořádně naštvalo např. poslance TOP 09 Jana Jakoba.

„Srovnávat obrannou smlouvu DCA se zvacím dopisem může jen ten, kdo noty obdržel přímo z Ruska. To byla sprostá invaze. Dnes máme agresivní Rusko znovu za kopečky a jsme na jeho seznamu nepřátel. Prohlubování bezpečnostní spolupráce je v zájmu těch, kterým na naší zemi záleží,“ konstatoval Jakob.

smlouva DCA

Marek Ženíšek taktéž z TOP 09 to viděl podobně.

„Pokud proti smlouvě brojí zejména komunisté, SPD a další podporovatelé Ruska, nemůže být lepšího důkazu, že obrannou smlouvu DCA opravdu potřebujeme,“ konstatoval.

smlouva DCA

Novinář Josef Kopecký ze serveru iDNES.cz označil Okamurovo srovnání sovětské invaze se spoluprací s USA za „velmi odporné nechutné“.

Smlouva DCA

Komentátor serveru Seznam Zprávy.cz Jindřich Šídlo se zaradoval, že smlouva s USA nakonec zřejmě projde hladce.

„Dohadování o radaru v Brdech trvalo dva a půl roku a dopadlo to nakonec blbě pro nás a nejlíp pro Moskvu. Smlouva DCA je ještě důležitější a projde za dva a půl dne i díky hlasům ANO.  Nechceme radar, chceme rakety!“ napsal Šídlo.

Novinář Deníku N Jan Moláček konstatoval, že pokud někdo mluví o smlouvě s USA jako o pozvánce k ruskému útoku na Česko, pak fakticky pomáhá Rusku. Tak to je.

„Jednou provždy – tvrzení, že ‚krok XY ohrožuje ČR, protože z něj dělá cíl pro Rusko‘, ve skutečnosti říká, že nás ohrožuje Rusko. Nic víc. A je úplně jedno, jestli za XY dosadíme vstup do NATO, radar v Brdech, US základnu, smlouvu DCA, nákup F-35 nebo cokoliv jiného,“ napsal na twitteru.

Smlouva DCA

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pak at jsou v Praze jen, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekroki , 28.06.2023 12:05:55
kdyz se TOP09 tak libi US army, my je na Morave nechceme.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…